Criza COVID-19. Rata șomajului în SUA scade la 13%, datorită redeschiderii firmelor și a creșterii cu 2,5 milioane a ofertei de locuri de muncă

Publicat: 05 06. 2020, 18:50

Economia Statelor Unite ale Americii surprinde pozitiv, cu o creștere de 2,5 milioane a locurilor de muncă, în luna mai. Astfel, rata șomajului scade la 13% în luna mai, de la 14,7% în aprilie, anunță biroul de Statistică a Muncii a SUA, potrivit Washington Post.Acesta este un semn că economia americană se redresează mai repede decât prognozau economiștii, care estimau că rata șomajului se va apropia de 20%. Scăderea șomajului a fost posibilă datorită redeschiderii firmelor după ridicarea restricțiilor generate în timpul epidemiei de Covid-19 șia creșterii cu2,5 milioane a ofertei de locuri de muncă.

Rata șomajului în SUA scade la 13%, după o creștere de 2,5 milioane de locuri de muncă, în luna mai

Biroul de Statistică a Muncii din SUA anunță o scădere surprinzătoare a șomajului, datorită redeschiderii firmelor și a creșterii cu 2,5 milioane a ofertei de locuri de muncă.

Anunțul susprinde pe toată lumea, în condițiile în care analiștii se așteptau la o scădere de 7,5 milioane a numărului de locuri de muncă, după ce în aprilie numărul locurilor de muncă s-a redus cu 20 de milioane.

Cu toate acestea, mulți americani sunt încă șomeri.

„Noile locuri de muncă și scăderea ratei șomajului nu a fost ceva la care oamenii se așteptau prea curând”, a spus Jay Shambaugh, un economist din cadrul Instituției Brookings.

Acesta amintește totuși că peste 20 de milioane de americani și-au pierdut locul de muncă în luna aprilie, un nivel record într-un timp atât de scurt, iar rata șomajului a crescut la 14,7%, un nivel care aduce aminte de anii 1930.

„Este nevoie de multe luni pentru a se reveni la normal”, spune economistul Jay Shambaugh.

Sectoarele cele mai grav afectate de criza Covid-19 au înregistrat cele mai mari câștiguri în luna mai. Unele dintre sectoarele care au fost cel mai puternic afectate de criza Covid-19 au înregistrat cele mai mari câștiguri în luna mai. Vorbim aici despre creșterea locurilor de muncă în restaurante, baruri și alte servicii alimentare. Acestea au reprezentat aproximativ jumătate din câștiguri, după scăderea abruptă a ultimelor două luni. Ocuparea forței de muncă a crescut cu 1,2 milioane. Locurile de muncă în construcții au crescut, de asemenea, cu 464.000. Iar industria asistenței medicale a recuperat 312.000 de locuri de muncă în aprilie și mai.

Scădere accentuată a numărului de salariați din SUA, de la începutul lunii martie

Locurile de muncă part-time au fost la mare căutare în această perioadă în SUA.

O preocupare pentru economiști o reprezintă acum rasismul, ținând cont de protestele violente izbucnite în SUA după moartea bărbatului de culoare George Floyd. Rata șomajului în rândul oamenilor de culoare este mai mare ca a persoanelor albe, respectiv 16,8% față de 12,4%.

Rata șomajului în SUA, în aprilie, la un nivel care aduce aminte de anii 1930

ÎnSUA, în luna aprilie, economia americană s-a confruntat cu o criză fără precedent, după ce 20,5 milioane de locuri de muncă au fost pierdute. Cifrele sunt comparabile cu Marea Depresiune din 1930, dar și semnul cel mai dur al modului în care noua pandemie decoronavirusînvinge cea mai mare economie din lume.

Rata șomajului ajunsese până la 14,7% în aprilie, spulberând recordul de 10,8% post-război mondial atins în noiembrie 1982.

Căderea a fost cauzată de blocajele impuse de state și de guvernele locale la jumătatea lunii martie pentru a încetini răspândirea COVID-19, boala respiratorie cauzată de virus.

Donald Trump, probleme în obținerea celui de-al doilea mandat. Criza COVID-19 și protestele după moartea luiGeorge Floyd devastează SUA

După o criză economică fără precedent, SUA sunt devastate și de protestele violente cauzate de moartea lui George Floyd.

Specialiștii spun că economia SUA a intrat în recesiune la sfârșitul lunii martie, când aproape toată țara a intrat în blocarea COVID-19. PreședinteleSUAeste dornic să redeschidă economia, în ciuda creșterii continue a infecțiilor cu COVID-19 și a numărului de decese.

„Economia noastră sprijină viața acum”, a declarat Erica Groshen, fost comisar al Biroului de Statistică a Muncii al Departamentului Muncii.

O altă problemă s-a invit între timp. George Floyda murit în Minneapolis, după ce un polițist a stat cu genunchiul pe ceafa lui timp de aproape nouă minute, ținându-l cu fața la asfalt, pe o stradă. Floyd, care fusese reținut pentru acuzația că ar fi folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari, i-a spus de mai multe ori polițistului că nu poate să respire. Întreg episodul a fost filmat de trecători și a devenit viral în mediul online, ceea ce a dus la proteste în Minneapolis. De aici și până la manifestații pe întreg teritoriul sUA a fost doar un pas.

Unele manifestații au devenit violente și au dus la jafuri, lucru care a făcut autoritățile din unele state să apeleze la Garda Națională. Președintele Donald Trump a spus că mobilizează toate resursele guvernului federal, civile și militare, pentru a opri manifestațiile violente în țară, denunțând ceea ce a caracterizat drept „anarhiști de profesie, hoți, criminali, mișcarea Antifași alții”, pentru acțiunile violente.

Cum a fost ucis George Floyd. New York Times a refăcut scena cu imagini de la martori și de pe camerele de supraveghere