Criza COVID-19 a oferit noi detalii despre sistemul extins de supraveghere video din China: „Moderează comportamentul oamenilor și în timp le schimbă modul de a gândi”

Publicat: 26 05. 2020, 11:07
Foto: pixabay.com

Focarele de coronavirus din China au surprins secvențe fără precedent din cum funcționează un sistem extins de supraveghere video, pe măsură ce stațiile de monitorizare s-au rebranduit în „camere de război” cu COVID-19, pentru a verifica mișcările oamenilor și a limita răspândirea bolii infecțioase, potrivit Reuters. Reamintim că statul comunist a raportat primele îmbolnăviri provocate de SARS-CoV-2 din lume și se află în centrul acuzațiilor SUA.

Criza COVID-19 și sistemul extins de supraveghere video din China

China încearcă să construiască unul dintre cele mai sofisticate rețele de supraveghere din lume, cu sute de milioane de camere video așezate în locuri publice și tot mai multe tehnici precum recunoașterea facială sau monitorizarea smartphone-urilor.

Deși autoritățile au folosit în primul rând datele mobile și aplicațiile de urmărire pentru a depista oamenii care revin în China, sistemul de supraveghere video a jucat un rol crucial, potrivit oficialilor, presei de stat și locuitorilor.

Rețeaua a fost folosită pentru a urmări contacții oamenilor confirmați cu COVID-19, dar și pentru a pedepsi afacerile sau, după caz, persoanele care nu respectă restricțiile de carantină.

„Este o situație de război. Trebuie să adoptăm o gândire pentru vreme de război”, a afirmat un bărbat implicat în monitorizarea a sute de contacți ai unui focar de infecție cu coronavirus din Tianjin.

În ciuda ambițiilor hi-tech cu care este prezentat sistemul de către oficialii chinezi, acesta depinde mult de resursa umană, pentru că este nevoie de oameni care să urmărească imaginile.

„Acest tip de supraveghere este mult mai mult uman decât tehnologic”, a afirmat James Leibold, profesor la Universitatea La Trobe din Australia, care a cercetat sisteme similare din vestul îndepărtat al Chinei, mai precis din Xinjiang.

Sistemul de supraveghere video a fost dublat de folosirea megafoanelor, care au avut și ele un rol important în dispersarea adunărilor ilegale. Mai mult decât atât, autoritățile au montat camere chiar și lângă casele persoanelor care s-au întors din epicentrul epidemiei chineze, provincia Hubei, sau de peste hotare.

„Moderează comportamentul oamenilor și în timp le schimbă modul de a gândi”

Deși supravegherea este încă rudimentară în anumite zone, până și faptul că se cunoaște public existența sa ajută la conformarea cetățenilor cu legile și restricțiile în vigoare.

„Atrage după sine percepția că te urmărește cineva, iar asta moderează comportamentul oamenilor și schimbă modul oamenilor de a gândi în timp. Cred că aceasta va fi una dintre lecțiile pe termen lung oferite de COVID-19”, a mai adăugat Leibold.