Statele lumii, în fața unei crize fără precedent în istoria recentă. Criza provocată de coronavirus ar putea schimba comportamentul economic pentru următoarele decenii

Publicat: 13 04. 2020, 09:30
foto: Pixabay

Criza provocată de coronavirus ar putea transforma comportamentul economic pentru următoarele decenii, scrie Politico, care a relatat puțin din inima luptei globale pentru evitarea unei noi crize economice de proporții majore.

Criza coronavirus ar putea influența comportamentul economic pe câteva decenii

Actorii relevanți din toată lumea au în față o problemă nemaiîntâlnită: o prăbușire economică fulgerătoare cauzată de o pandemie globală virulentă, iar haosul de pe piețele globale ar putea amplifica pagubele.

De la Washington la Bruxelles, la Frankfurt, Berlin și nu numai, oficialii economiilor dezvoltate pun în scenă o serie de politici fiscal-monetare fără precedent în istoria recentă. Situația a generat mai multe tipuri de reacții, iar autoritățile din SUA și cele din Marea Britanie s-au coalizat într-un efort similar cu cel de la criza financiară din 2008.

Mulți dintre oficialii care s-au confruntat cu evenimentele din urmă cu un deceniu – precum cancelarul german Angela Merkel sau Christine Lagarde, noul președinte al Băncii Centrale Europene – își revizuiesc stilurile de joc.

Totuși, economiștii, dar și mulți dintre cetățeni sunt conștienți că eforturile nu vor putea opri coronavirusul, care este pe cale să cauzeze o catastrofă economico-umanitară unică în ultimul secol și, mai mult decât atât, care pare să aibă un final încă deschis și greu de anticipat. Ei încearcă să se pregătească pentru o lovitură mai puternică decât își imaginau cu o lună în urmă, când lumea civilizată intra sub un regim drastic de restricții. Trebuie menționat din nou că încă este greu de prevăzut cum se va materializa, în cele din urmă, criza COVID-19.

Miniștrii de Finanțe și conducătorii băncilor centrale se vor reuni, virtual, pentru adunarea semi-anuală a celor 189 de națiuni membre din Fondul Monetar Internațional (FMI) – o soluție de avarie specifică pandemiei, care este menită să înlocuiască tradiționala întâlnire fizică de la Washington. În orice caz, evenimentul va fi marcat de încercarea de a găsi o soluție în fața a ceea ce pare a fi o prăbușire economică fără precedent în cei 75 de ani de istorie ai FMI.

„Dimensiunea recesiunii, doar în termeni de locuri de muncă pierdute și scădere a producției, nu se va compara cu nimic din ce am văzut în ultimii 150 de ani. Singura întrebare este cea legată de durată. Instrumentele economice pe care le folosim sunt importante, dar este o catstrofă naturală sau un război”, a spus Kenneth Rogoff, profesor la Harvard și fost economist-șef al FMI.

Injecțiile masive de lichidități din partea băncilor centrale și a guvernelor din toată lumea vor fi de folos, dar noile abordări vor face diferența, este părerea lui Kenneth Rogoff.