CORONAVIRUS | Marea Britanie, criza agricolă: românii nu mai ajung și britanicii nu vor să lucreze pe câmpuri
Marea Britanie se confruntă cu o criză în agricultură din cauza pandemiei de coronavirus. Mai precis, statul duce lipsă de muncitori după ce zborurile au fost anulate și migranții, în special din România și Europa de Est, nu mai ajung, iar britanicii nu vor să lucreze.
„Multe plantații vor putrezi”
Un proprietar anonim al unei ferme din estul Angliei a declarat că britanicii nu vor să lucreze la câmp în locul migranților. Acesta a menționat că dintre cei 50 de cetățeni ai Mareii Britanii care s-au prezentat să lucreze pe câmpurile lui pentru a recolta sparanghel în ultimele zile, au mai rămas doar 6-7 și a adăugat că este ”un coșmar total”.
”Guvernul crede că britanicii fac acum acest tip de muncă. El greșește, este o mare afacere. Nu funcționează. Și peste tot e la fel”, a precizat el pentru Daily Mail.
Astfel, fermierul a fost deja nevoit să-și reducă producția de sparanghel și spune că „multe plantații vor putrezi”, nu numai ale sale. Acest lucru se datorează faptului că lucrătorii sezonieri europeni, în special din România și Europa de Est, nu reușesc să ajungă în Regatul Unit din cauza coronavirusului și blocării zborurilor internaționale.
În cazul antreprenorului, forța sa de muncă a fost deja nevoită să scadă cu o sută de bărbați și femei. Situația este atât de disperată în unele cazuri, încât în urmă cu două săptămâni, guvernul britanic a avut chiar să organizeze zboruri charter pentru a adduce în țară sute de lucrători, direct de la Bucureşti, scrie repubblica.it.
Ali Capper, unul dintre liderii Uniunii Naționale a Agricultorilor din Marea Britanie (NFU), explică că ”aceste locuri de muncă sunt grele, repetitive și trebuie să muncești în orice vreme. Trebuie să fii pregătit din punct de vedere fizic. Există oameni care vin după ce au lucrat zeci de ani pe computer și acum ar trebui să folosească mușchii pe care nu i-au mai folosit până acum ”.
Un alt fermier britanic, John Colegrave din Banbury, explică că s-a descurcat puțin mai bine decât colegul său anonim. Astfel că, Colegrave a spus că „britanicii, cel puțin cei rămași, lucrează bine, dar cu siguranță acestea nu sunt locuri de muncă pentru toată lumea”.
Criza coronavirusului și în consecință fluxul redus al lucrătorilor sezonieri din străinătate arată, de asemenea, foarte clar cât de multă nevoie are Regatul Unit de imigranți, în acest caz din Europa de Est, și de cât de multă nevoie va avea în special după ieșirea din Uniunea Europeană, programată pentru 31 decembrie.
„Autarhia ocupației” după Brexit, așa cum a promis ministrul de interne Priti Patel în ultimele luni, referindu-se la cei aproximativ 8 milioane de britanici inactivi din punct de vedere economic, pare un obiectiv foarte greu de atins, în afara unei „gândiri deziderative” ideologice.
Anual, 80.000 de lucrători sezonieri sunt angajați în domeniile agricole din Marea Britanie, majoritatea provenind din Europa de Est. În acest an, din cauza Covid-19, numărul ar trebui să scadă la 70 de mii. Până în prezent, 26.000 de britanici au răspuns apelului „la arme” pentru a ajuta în recolta câmpurilor, dar mulți dintre ei abandonează foarte repede munca.
Mii de români au plecat la muncă în Germania
În aprilie, mii de români au plecat în Germania la muncă în agricultură.
Autoritățile din Germania au convenit asupra unor excepții de la regimul de restricții impus pe fondul pandemiei de COVID-19, care vizează muncitorii sezonieri veniți în țară.
Astfel, în lunile aprilie și mai, vor ajunge în Germania până la 40.000 de lucrători sezonier. Muncitorii vor fi selectați în funcție de trecutul profesional, recomandările și standardele stricte de igienă.
Un muncitor sezonier român a murit în Germania
Unul dintre muncitorii români plecați la recoltarea sparanghelului a murit, fiindtestat pozitiv pentru coronavirus.
Inițial, cauza morții sale nu era certă, ulterior venind confirmarea contaminării lui cu COVID-19.