Cristian Pîrvulescu explică implicațiile vizitei lui Zelenski în SUA: E datoria noastră morală, a Lumii Libere, să susținem în continuare Ucraina / Vina Rusiei pentru război e totală / Macron are o obsesie (VIDEO)

Cristian Pîrvulescu explică implicațiile vizitei lui Zelenski în SUA: E datoria noastră morală, a Lumii Libere, să susținem în continuare Ucraina / Vina Rusiei pentru război e totală / Macron are o obsesie (VIDEO)
Captură Video B1 TV

Cristian Pîrvulescu a explicat joi, pentru B1 TV, implicațiile vizitei lui Volodimir Zelenski în Statele Unite, prima vizită externă a președintelui ucrainean de când țara sa a fost atacată de armata rusă. Unul dintre principalele mesaje transmise de Zelenski și de Joe Biden, președintele american, este că pacea trebuie să fie una justă, adică Ucraina trebuie să-și păstreze integritatea teritorială. Un alt mesaj important transmis de Administrația Biden este că sprijinul SUA pentru Ucraina va continua.

Politologul a explicat și declarațiile recente ale președintelui francez Emmanuel Macron, care insistă ca Rusia să primească garanții de securitate, deși aceasta este țara agresoare.

Totodată, politologul a insistat că Lumea Liberă trebuie să continue să ajute Ucraina, pentru că, sprijinind Ucraina, se ajută pe sine și democrația.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Cristian Pîrvulescu, despre semnificația vizitei lui Zelenski în SUA

Implicațiile vizitei sunt „foarte importante. Prima vizită pe care președintele Zelenski o face în afara Ucrainei de la începutul războiului, de pe 24 februarie, e în Washington. E o vizită simbolică atât întâlnirea cu Biden și conferința de presă, cât mai ales acest discurs pe care l-a susținut în Camerele reunite ale Congresului. Momentul nu e întâmplător ales, e la finalul mandatului acestei legislaturi a Camerei Reprezentanților. De altfel, a fost primit de Nancy Pelosi, care-și va încheia mandatul. Din 3 ianuarie vom avea o majoritate republicană în Camera Reprezentanților.

Or în această majoritate republicană sunt unii care susțin că prioritatea SUA nu e în niciun caz războiul din Ucraina. E echipa trumpistă, extrema dreaptă din Partidul Republcian, care chiar a organizat o conferință de presă acum două săptămâni în care și-au afirmat clar ostilitatea față de sprijinirea Ucrainei. Sunt cei care ieri, în timpul discursului lui Zelenski, s-au comportat într-un mod dezagreabil și s-au văzut imagini.

Dar mesajul pe care l-au transmis acum Administrația Biden și Zelenski e că există o majoritate bipartizană în Congres care va susține în continuare Ucraina, iar Ucraina nu cerșește la SUA, ci primește un ajutor pentru a apăra democrația. E foarte important să se înțeleagă lucrul acesta”, a explicat politologul.

Pîrvulescu a mai susținut că un mesaj important pe care l-a transmis Biden este acela că pacea va fi atunci când Ucraina va considera că e necesar și cu păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei. În opinia sa, e important că s-a precizat din nou că niciodată comunitatea democratică nu va accepta ca Ucraina să nu aibă controlul asupra întregului său teritoriu.

Ce spune Pîrvulescu despre poziția lui Macron

Politologul a explicat și atitudinea președintelui francez Emmanuel Macron, care în ultima vreme vorbește chiar despre acordarea unor garanții Rusiei, statul-agresor.

„Macron are o obsesie pe care o repetă permanent, anume aceea că trebuie să existe, în cazul în care se va încheia pacea, asigurări și de o parte și de alta și atât timp Rusia rămâne Rusia, va trebui să aibă asigurări suficiente ca un nou război să nu înceapă.

E o poziție pe care trebuie s-o înțelegem în contextul viziunii tradiționale a Franței din timpul Războiului Rece și ulterior, foarte criticată, de altfel, în Franța, că problema e că există un agresor, cineva care n-a respectat în niciun fel tratatele internaționale, inclusiv propria semnătură, și acest cineva e Rusia. Deci vina Rusiei e totală și nu putem discuta acum despre pace în contextul în care războiul continuă”, a punctat profesorul.

Pîrvulescu: Lumea Liberă trebuie să continue să ajute Ucraina

Acesta a mai susținut că, probabil, la nivelul unei părți a opiniei publice internaționale a intervenit oboseala, dar asta nu schimbă cu nimic susținerea pentru Ucraina, nici măcar în România. Singura țară în care nu există susținere pentru Ucraina e Ungaria „și nu ne miră foarte tare lucrăm ăsta, având în vedere poziția Guvernului de la Budapesta”.

Profesorul a mai spus că politicienii serioși susțin că războiul va contina multe luni, poate chiar ani: Rusia nu intenționează să încheie războiul mâine și nu poate să-l câștige și Ucraina nu poate accepta condiții de pace prin care să piardă din teritoriu și nici nu poate învinge Rusia.

„Pentru Ucraina e vital să supravițuiască până în primăvară, să dovedească că poate să reziste și e datoria noastră morală, a Lumii Libere, să susținem în continuare Ucraina cu toată energia, nesusținând doar Ucraina, susținându-ne și pe noi”, a mai declarat Cristian Pîrvulescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)