China nu dorește să fie un stat care suportă colateral sancțiunile economice din zona Occidentului, însă problema ar fi cât se poate de complicată dacă s-ar alătura Federației Ruse, scenariu în care Ucraina ar deveni – pe modelul Siriei – o țară de război prin proxy, a declarat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„China este o autocrație. Fiind autocrație, practic, ceea ce președintele și spune la un moment dat se execută. Președintele XI la un moment dat, înainte de intervenția Federației Ruse în Ucraina, a spus – `în relația cu Federația Rusă, China va colabora fără limite` – și s-a oprit acolo. În acest moment avem, pe de o parte, o solicitare a Federației Ruse adresată Chinei pentru sprijin pe toate palierele – sigur, începând de la rachete sol-aer, muniție și elemente militare, până la continuarea, de exemplu, a acordurilor în ceea ce privește livrarea de hidrocarburi, tema este la nivelul a 200 de miliarde, ca să înțelegem despre ce vorbim”, a declarat fostul ministru de externe.
Pe de altă parte însă, spune el, Rusia a intrat în „deglobalizare”.
„Federația Rusă a intrat în ceea ce se numește deglobalizare, deci este exclusă de pe piețe, de pe piețele economice, financiare, investiționale, de Banca Mondială, de Fondul Monetar Internațional, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Din acest punct de vedere, practic, în zonele în care China este extrem de interesată Federația Rusă va lipsi – și va lipsi din punct de vedere politic”, a adăugat Cristian Diaconescu.
În opinia sa, China nu dorește să fie un stat care suportă colateral sancțiuni economice din zona Occidentului. Un alt argument este cooperarea economică a Vestului.
„Numai Germania exporta de vreo 60-70 de miliarde, dacă nu mă înșel, tehnologie către Federația Rusă. S-a oprit acest export, producția în Germania nu s-a oprit. Încotro va merge? Spre o altă țară care este interesată să primească tehnologie – și aici ar fi China”, a continuat Cristian Diaconescu.
El a atras atenția că mai există multe alte argumente.
„China, în acest moment, este într-o situație foarte complicată din punct de vedere al decizie politice. China dacă s-ar alătura Federației Ruse, problema ar fi cât se poate de complicată pentru că în acel moment, pe modelul Siriei, Ucraina ar deveni o țară de război prin proxy, ceea ce diminuează serios posibilitățile de pace”, a subliniat fostul ministru Cristian Diaconescu.