Cristian Diaconescu: Primii care vor trebui să fie cei mai preocupați de negocierile cu Rusia sunt cei din această proximitate. La un moment dat, de exemplu, era și ideea să nu mai existe nici măcar o zonă buffer (VIDEO)

Publicat: 18 12. 2021, 21:46

Primii care vor trebuie să fie cei mai preocupați de negocierile dintre Occident și Rusia sunt cei din această proximitate, a atras atenția Cristian Diaconescu, președinte PMP și fost ministru de externe, sâmbătă, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.

Fostul șef al diplomației române a comentat pe B1 TV și revendicările pe care Federația Rusă le-a transmis Statelor Unite.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre situația de securitate din regiune și negocierile cu Federația Rusă

„Avem o problemă în sensul că, ne dorim sau nu, avem sau nu subiecte, aceste negocieri se vor purta. Vom ști noi, urmașii noștri… dar consecințele, primii care vor trebui să fie cei mai preocupați din acest punct de vedere sunt cei de aici, din această proximitate. Pentru că la un moment dat exista și ideea, de exemplu, să nu mai existe nici măcar o zonă buffer, adică pur și simplu închipuiți-vă o desfășurare militară de o astfel de amploare să se întâmple la 20 de kilometri de frontiera României sau undeva în Odesa. Nu, nu te atacă, nu, nu, în niciun caz, dar ce fel de discuții avem în ceea ce privește o astfel de perspectivă? (…) Jumătate de nord din Marea Neagră este zonă de interdicție azi, când vorbim, (…) deci din acest punct de vedere iată un subiect”, a declarat președintele PMP.

El a amintit de tratatul pe care l-a negociat și care a fost semnat cu Rusia în 2003, tratat care oferă părților dreptul de a-și alege propriile aranjamente de securitate.

„Știți că noi avem un tratat semnat cu Federația Rusă în 4 iulie 2003 – știu, că l-am negociat – în care scrie că fiecare dintre părți are dreptul să își aleagă aranjamentele de securitate? Pentru că în 1991 au încheiat un tratat în care spuneau `fiecare dintre părți să se consulte`, exact ceea ce spune acum domnul Putin. Avea un veto în legătură cu posibilitatea de a ne angaja într-un alt aranjament de securitate – sau, mă rog, să ne angajăm numai dacă ne dădeau într-un fel sau altul, în baza acordului cu forță legală obligatorie, aprobarea. S-a înlocuit, au acceptat și au ratificat de două ori în Duma de Stat. Întreb, ca stat NATO, în bilateral, îmi mai respecți această prevedere într-o viitoare negociere?”, a adăugat Cristian Diaconescu.