Cristian Diaconescu: Nu cred că va fi un război, dar vectorul militar va fi folosit în continuare / Dacă ar fi un conflict deschis la frontiera României, am putea fi extrem de afectați (VIDEO)

Publicat: 12 02. 2022, 20:23
Actualizat: 12 02. 2022, 20:26
Foto: Partidul Mișcarea Populară / Facebook

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române și actual președinte PMP, nu crede că se pune problema ca Federația Rusă să lanseze o invazie generalizată asupra Ucrainei, însă a explicat că România ar putea fi extrem de afectată de un eventual conflict fierbinte în statul vecin, având în vedere că un astfel de scenariu „generează probleme în ceea ce privește migrația, neîncredere și reticență în mod natural în ceea ce privește investițiile străine și o repoziționare a resurselor țării cu predilecție spre zona de apărare”.

Fostul ministru a comentat cele mai recente evoluții de securitate din regiune, sâmbătă, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV: Nu cred că va fi un război, dar este clar că România ar putea fi extrem de afectată în scenariul unui conflict deschis la frontieră

Întrebat dacă discuția dintre președintele SUA, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, ar putea fi una hotărâtoare în ceea ce privește perspectivele unei eventuale invazii rusești în Ucraina, Cristian Diaconescu a explicat: „A fost o discuție de linie, cum se spune. Variantele radicale dorite de o parte sau de alta deocamdată nu pot fi considerate a fi actuale. Din punctul de vedere al președintelui Statelor Unite s-au transmis mesaje în legătură cu solidaritatea euroatlantică și cu faptul că în niciun moment Moscova nu va găsi o fisură de natură să afecteze această solidaritate. În egală măsură, președintele american dorește să reia negocierile privind aspectele care țin de controlul și limitarea armamentelor convenționale, dar și cele nucleare. Evident, din discuție nu a lipsit tema fundamentală, și anume, în caz de agresiune împotriva Ucrainei, în mod evident Occidentul, dar mai ales Statele Unite vor reacționa printr-un regim de sancțiuni care ar putea avea un impact devastator din punct de vedere economic în legătură cu Federația Rusă”.

„Evoluțiile în perioada următoare sper să fie în egală măsură de natură politico-diplomatică, ca și concluzie a unor negocieri. Sigur, vectorul militar va fi folosit în continuare cu valoare de semnal, cu valoare de amenințare din multe puncte de vedere, de descurajare din perspectiva Alianței Nord-Atlantice. Să vedem ce va fi eficient și cum vor funcționa deciziile politice și, în funcție de acest lucru, se vor putea trage concluzii. Nu cred în acest moment că există vreo informație care să certifice o decizie care ar duce la începerea războiului”, a mai spus fostul șef al diplomației române.

Întrebat cum ar putea fi afectată România de un eventual război în Ucraina, el a continuat: „Nu cred în primul rând că va fi un război. Nu cred că se va pune problema unei invazii generalizate, dar din perspectiva României este clar că am putea fi extrem de afectați pentru că un conflict deschis, fierbinte la frontieră generează probleme în ceea ce privește migrația, neîncredere și reticență în mod natural în ceea ce privește investițiile străine și o repoziționare a resurselor țării cu predilecție spre zona de apărare. Sunt dezvoltări aproape obligatorii într-o astfel de situație și sper că o astfel de evoluție nu va exista, dar în orice caz testul de stres pentru România ar fi unul foarte, foarte complicat”.