Cristian Diaconescu: Fără alegeri anticipate, Maia Sandu va avea un parlament ostil. Situația va continua să rămână foarte complicată în Republica Moldova, dar e pe drumul cel bun, drumul european (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Fără alegeri anticipate, Maia Sandu va avea un parlament ostil. Situația va continua să rămână foarte complicată în Republica Moldova, dar e pe drumul cel bun, drumul european (VIDEO)
foto: captură video PMP TV

Dacă primele rezultate din turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova se confirmă, iar Maia Sandu îl învinge pe Igor Dodon, ea va avea de mâine „un parlament în continuare ostil” la Chișinău, ceea ce ar putea crea probleme pentru viteza de implementare a măsurilor la care se așteaptă multe dintre capitalele Uniunii Europene, a explicat Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP. „Situația este complicată, dar este pe drumul cel bun, drumul european, al unei reforme inclusiv în ceea ce privește sistemul judiciar – și în Republica Moldova o temă extrem de sensibilă și fierbinte în dezbaterea politicăși în relaționarea, evident, cu societatea”, a subliniat fostul ministru, duminică seară, în direct pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova și o eventuală victorie a Maiei Sandu

„Partidul Socialist din Republica Moldova are, dacă nu mă înșel, 35 de parlamentari din 101 – deja, domnul Dodon a anunțat că va muta lupta politică în Parlament. Rămâne de văzut dacă va putea Maia Sandu să organizeze alegeri anticipate, pentru că, până în acest moment, numai partidul care o susține pe Maia Sandu dorește în egală măsură organizarea acestor alegeri anticipate. Deci, din acest punct de vedere, situația este complicată, dar este pe drumul cel bun, drumul european, al unei reforme inclusiv în ceea ce privește sistemul judiciar – și în Republica Moldova o temă extrem de sensibilă și fierbinte în dezbaterea politicăși în relaționarea, evident, cu societatea”, a declarat Cristian Diaconescu.

Întrebat cum ar putea fi văzută de Rusia o primă victorie a unui candidat pro-occidental la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Cristian Diaconescu a explicat: „Deocamdată, Federația Rusă nu și-a pierdut pârghiile în legătură cu sistemul politic din Republica Moldova. De altfel, dacă vă amintiți, și Ministerul de Externe (n.r. – rus) a anunțat faptul că Federația Rusă va coopera cu oricare dintre cei doi candidați, Igor Dodon sau Maia Sandu, odată ce unul dintre ei va deveni președinte. În al doilea rând, sunt forțe politice, partide politice, precum Renato Usatîi, într-o poziționare în alegerile prezidențiale destul de interesantă, și alții care în acest moment sunt extrem de categorici în ceea ce privește un mesaj orientat spre est”.

„Sigur că o scenă politică foarte complicată, iată însă că și în Republica Moldova cetățenii plecați peste hotare, cei care lucrează în Occident în marea lor majoritate, se orientează spre o gândire pro-europeană pentru țara lor. Deci, din acest punct de vedere, aici discutăm despre o resursă foarte importantă și foarte semnificativă. De data aceasta, la vot, au venit de două ori mai mulți decât la primul tur pentru alegerea președintelui și în momentul în care vor fi luați în calcul sigur că procentele Maiei Sandu vor crește. Există un anume trend, o anume atitudine extrem de interesantă, dar, repet, situația va continua să rămână foarte complicată în Republica Moldova, extrem de tensionată. Fără alegeri anticipate, Maia Sandu va avea un parlament ostil, deci din punctul de vedere al măsurilor active, pro-europene, la care se așteaptă multe dintre capitalele Uniunii Europene, s-ar putea să existe încă probleme în ceea ce privește rapiditatea lor. Sperăm să nu existe probleme în ceea ce privește determinarea”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Întrebat ce înseamnă pentru România o eventuală victorie a Maiei Sandu, fostul ministru Cristian Diaconescu a declarat: „O altă etapă pentru un parteneriat consolidat între Republica Moldova și România. Avem o identitate comună și, din acest punct de vedere, cu cât partenerii politici de la Chișinău sunt mai interesați de o relație apropiată de România, cu atât este mai bine din punct de vedere strategic pentru ambele state”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră