E decizia Kremlinului dacă mai lasă o nișă de oportunitate în ceea ce privește un eventual dialog sau pur și simplu anexează regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, a explicat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.
Întrebat ce crede despre anunțul Kremlinului, fostul ministru a explicat: „În primul rând, din punct de vedere procedural, președintele Federației Ruse va semna niște tratate. Este de văzut în ce măsură, prin aceste tratate, Federația Rusă recunoaște calitatea de subiect de drept internațional privind cele patru regiuni, ceea ce, evident, nimeni din această lume nu va confirma, sau consideră că aceste regiuni sunt de fapt niște teritorii care ar urma să fie anexate”.
„Problema ține, până la urmă, de decizia Kremlinului, dacă mai lasă o nișă de oportunitate în ceea ce privește un eventual dialog sau pur și simplu anexează aceste teritorii, închide subiectul, Consiliul Federal confirmă săptămână viitoare această decizie și, în acel moment, practic, în ceea ce privește cele patru teritorii Federația Rusă se va considera a fi în război de apărare cu Ucraina”, a adăugat Cristian Diaconescu.
Întrebat care ar fi consecințele, el a spus: „Consecințele sunt foarte serioase pentru că dacă Federația Rusă decide, chiar artificial, să intre în logică de apărare, considerând că Ucraina este agresor, implicit statele care o sprijină, în acel moment, practic, strategia de apărare a Federației Ruse devine operațională și, prin această strategie, se prevede ca, în condițiile în care suveranitatea sau integritatea teritorială a Federației Ruse sunt puse în pericol, își rezervă dreptul, chiar la un atac convențional, să răspundă nuclear”.
„Nivelul de tensiune va crește oricum. Se intră în logica unui război de uzură, un război care la un moment dat poate avea momente de escaladare sau de dezescaladare, deci oricum situația se complică foarte mult, iar marja de dialog se reduce în egală măsură foarte mult. Dincolo de toate aceste aspecte, în acest moment, evident, situația devine mult mai complicată în ceea ce privește atitudinea Federației Ruse decât era în trecut și este o chestiune de mesaj mai mult, dar, așa cum arată opțiunile pe care le are Kremlinul în evaluare, din păcate, cea a dialogului și a negocierii pare a fi tot mai îndepărtată”, a adăugat Cristian Diaconescu.