Cristian Diaconescu: Deocamdată nu a existat niciun fel de negociere între Ucraina și Rusia. E foarte greu să pretinzi victimei compromisuri în așa fel încât abuzul și agresiunea militară să înceteze (VIDEO)

Publicat: 21 03. 2022, 20:45
Actualizat: 21 03. 2022, 22:59
Foto: Partidul Mișcarea Populară / Facebook

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, s-a arătat de părere că deocamdată nu au existat negocieri reale între Ucraina și Federația Rusă. „Nu sunt semnale că există o agendă comună pe care să se poată discuta”, a spus fostul ministru, luni, pe B1 TV, la Actualitatea cu Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre negocierile dintre Rusia și Ucraina: E foarte greu să pretinzi victimei compromisuri în așa fel încât abuzul și agresiunea militară să înceteze

Întrebat ce concesii ar putea face Ucraina, în condițiile în care Volodimir Zelenski spunea că nu acceptă compromisuri legate de integritatea teritorială a țării, însă pretențiile Rusiei atingeau inclusiv aspecte de acest gen, Cristian Diaconescu a explicat: „Este foarte greu să pretinzi victimei să facă compromisuri în așa fel încât să se înceteze abuzul și agresiunea militară care este în plină desfășurare împotriva sa. Este o situație pardoxală. Federația Rusă a atacat Ucraina, având tot felul de solicitări, considerente, condiționări în ceea ce privește fie încetarea focului, fie așezarea la masa negocierii”.

„Deocamdată nu a existat, în opinia mea, niciun fel de negociere între Ucraina și Federația Rusă și nici nu cred că în orizontul de timp mediu chiar se va întâmpla acest lucru”, a adăugat fostul șef al diplomației române.

Singura întâlnire dintre Volodimir Zelenski și Vladimir Putin a avut loc în cadrul unei reuniuni „a Grupului Normandia undeva la Paris, o întâlnire de câteva minute, rece, aproape fără niciun fel de sens”, a continuat Cristian Diaconescu.

„Din acest punct de vedere, în acest moment, sigur, sunt foarte mulți care interferează în legătură cu cele două state, încercând să îi convingă pe diverse paliere de compromis, e foarte bine că se întâmplă așa, e foarte bine că și acele întâlniri chiar minimale care au loc totuși generează ceva răspunsuri, dar, după părerea mea, s-a intrat într-o logică de război trenant și în acest moment din păcate, deși cu toții ne dorim, însemnând întreaga comunitate internațională, ca prin negociere să se reușească a se prevala această situație, nu sunt semnale că există o agendă comună pe care să se poată discuta”, a mai spus el.