Faptul că Occidentul nu răspunde militar la o eventuală invazie a Federației Ruse asupra Ucrainei nu înseamnă că deciziile luate la Moscova nu vor avea consecințe, a atras atenția Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, marți seară, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Sunt sancțiuni economice, așa cum s-a anunțat de la bun început atât de americani, cât și de europeni, dar aici sunt două aspecte. Faptul că nu se răspunde militar la o eventuală invazie a Federației Ruse nu înseamnă că deciziile luate la Moscova nu vor avea consecințe. Vor avea consecințe extrem de grave, extrem de serioase. Pentru a da un exemplu, intervențiile pe piețele financiare, piețele swift, această sancțiune s-a aplicat Iranului și, în momentul în care s-a luat decizia, în 24 de ore economia Iranului a căzut cu 7%, nefiind atât de dependentă într-o lume globală cum este cea a Federației Ruse”, a explicat fostul ministru de externe.
El spune că, deși regimul de sancțiuni ar putea afecta într-o oarecare măsură și statele europene, Occidentul ar putea compensa costurile mult mai simplu decât le-ar putea suporta societatea rusă.
„Sigur că regimul de sancțiuni ar avea un impact și în legătură cu statele europene, fără îndoială, dar în condițiile unei amenințări de o astfel de semnificație, de o astfel de gravitate din partea Federației Ruse, se estimează practic că ne aflăm în cea mai gravă criză în ultimii 70 de ani, nu cred că Moscova poate spera în legătură cu faptul că Occidentul s-ar intimida din această perspectivă, chiar a unor costuri economice pe care la un moment dat ar putea să le compenseze mult mai simplu decât ar putea societatea rusă să suporte regimul de sancțiuni”, a adăugat Cristian Diaconescu.
Referitor la amenințarea vehiculată de Dmitri Medvedev în ceea ce privește costul gazului rusesc, el a afirmat: „Domnul Medvedev s-a referit la, într-adevăr, problemele economice cu care Europa s-ar confrunta într-o astfel de situație, dar nu a menționat și ceea ce Federația Rusă va pierde în condițiile în care importul de tehnologii din Germania mai ales va fi oprit. Discutăm de 50 până la 70 de miliarde, acest import din partea Federației Ruse. Un număr de 31 dintre cele mai importante companii ruse sunt listate în piața financiară de la Londra. În condițiile în care s-ar opri această relație financiar-bancară și schimburi ar fi blocate, în condițiile în care datoria suverană a Federației Ruse ar deveni scadentă imediat, nu știu cine ar avea mai mult de suferit din această perspectivă”.
„Și totul pentru miza a două regiuni din Ucraina pe care Federația Rusă oricum le controlează din 2014 și care în mod categoric nu sunt dorite a fi alipite la Rusia, deci din acest punct de vedere a apărut o disproporție foarte serioasă între miza acestei crize, așa cum ea a fost generată de Federația Rusă, și costurile pe care o astfel de criză le poate genera pentru statul rus”, a mai spus Cristian Diaconescu.