Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, spune despre actualul cancelar al Germaniei că iese din scenă cu capul sus. „Din zona puternică europeană, a fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est”, a spus președintele PMP la „Selectiv” cu Dan Bucura, duminică, pe B1 TV, în contextul în care Angela Merkel va face un pas în spate după alegerile federale de astăzi.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Angela Merkel, 15 ani cancelar, a avut o istorie extrem de interesantă și iese, în primul rând, cu capul sus, ceea ce e mare lucru. Câteva elemente punctuale – în primul rând, din zona puternică europeană, a fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est. În momentul în care în 2014 au apărut problemele în Ucraina, ea a generat grupul Normandia, împreună cu Franța, încercând deci să intre într-o negociere cât de cât cu Federația Rusă sub auspiciile occidentale pentru rezolvarea situației ucrainene. A reușit în criza datoriilor suverane. Acolo e o chestiune interesantă, ea a vrut să scoată Grecia din zona euro în acea perioadă, deci era foarte categorică, au intervenit Donald Tusk și Hollande, din câte îmi amintesc, foarte multe discuții în jurul mesei. Când în sfârșit s-a rezolvat problema și Grecia a rămas în zona euro, toată lumea știa că Germania a salvat Grecia, ca să vedeți ce înseamnă legenda și legitimarea”, a declarat Cristian Diaconescu, care a vorbit pe B1 TV și despre prezența președintelui Klaus Iohannis la Congresul PNL.
Întrebat dacă se poate spune că și noi, românii, am resimțit această atenție acordată Europei de Est, fostul ministru de Externe a explicat: „Ea este foarte corectă, în parteneriatul acesta trebuie să fim doi, cum se spune într-un tango. E foarte interesant, deși e un lider european, un lider puternic european, e foarte atentă la detalii. E foarte atentă la elementele de nuanță, se știa că atunci când negociezi bugetul Uniunii Europene și stai zi și noapte acolo la Bruxelles nu numai președintele Comisiei, dar și Angela Merkel știu exact capitolele bugetare și de unde se iau și se dau niște bani statelor. Din acest punct de vedere, în anumite momente, pe care le mai știu și eu, Angela Merkel ne-a ajutat efectiv. Pentru că și negocierea pe bugetul Europei seamănă de multe ori cu negocierile acestea obișnuite, pur și simplu stăm la masă și se iau bani dintr-un capitol, și se dau în altul. Statele din Uniunea Europeană care nu își cheltuiseră banii la un moment primeau o resursă suplimentară luându-se de la zona de cercetare-dezvoltare a Olandei, ca să înțelegeți”.