Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în România / Apelul făcut de OMS la nivel european

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în România / Apelul făcut de OMS la nivel european
Sursa foto: sanoteca.md

Europa se confruntă cu o explozie a cazurilor de rujeolă, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Și în România situația este alarmantă, cu sute de cazuri noi raportate săptămânal. Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023 – 21 ianuarie 2024, s-au confirmat 3.746 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi patru decese.

În ultima săptămână s-au înregistrat 393 de cazuri noi. Potrivit INSP, trei decese au fost înregistrate în cursul anului trecut, iar cel de-al patrulea a fost raportat, în perioada 8 – 14 ianuarie, la un copil în vârstă de 1 an, nevaccinat antirujeolic, din judeţul Giurgiu, având următoarele comorbidităţi: insuficienţă respiratorie cronică restrictivă, hidrocefalie, tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor, potrivit Agerpres.

Cele 3.746 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 36 de judeţe şi în Bucureşti.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat judeţele Mureş – 819, Braşov – 801, Cluj şi Giurgiu – câte 204 şi în Bucureşti – 526.

Avertisment transmis de OMS

Șefii din domeniul sănătății avertizează că cazurile sunt în continuare în creștere și sunt necesare „măsuri urgente” pentru a preveni răspândirea în continuare.

Aproximativ 42.200 de persoane au fost infectate în 2023, comparativ cu 941 pe tot parcursul anului 2022.

OMS consideră că acest lucru este cauzat de faptul că mai puțini copii sunt vaccinați împotriva bolii în timpul pandemiei de Covid.

În Marea Britanie, oficialii din domeniul sănătății au declarat săptămâna trecută că un focar de rujeolă foarte contagioasă în West Midlands s-ar putea răspândi rapid în alte orașe cu rate scăzute de vaccinare.

Peste 3,4 milioane de copii cu vârsta sub 16 ani sunt neprotejați și sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi.

Milioane de părinți și îngrijitori sunt contactați și îndemnați să facă o programare pentru a se asigura că copiii lor sunt complet vaccinați împotriva rujeolei. Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) se administrează în două doze – prima în jurul vârstei de un an și a doua când copilul are aproximativ trei ani și patru luni.

Specialiștii recomandă vaccinarea

Vaccinul este foarte eficient pentru a proteja împotriva rujeolei, dar doar 85% dintre copiii care încep școala primară în Marea Britanie au avut ambele doze.

Vorbind despre situația din Europa, Dr. Hans Kluge, director regional la OMS, a declarat: „Am observat, în regiune, nu doar o creștere de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci și aproape 21.000 de spitalizări și cinci decese cauzate de rujeolă. Acest lucru este îngrijorător.

„Vaccinarea este singura modalitate de a proteja copiii de această boală potențial periculoasă”.

Rujeola poate fi o boală gravă la orice vârstă. Adesea începe cu o febră mare și o erupție cutanată, care în mod normal dispare în 10 zile – dar complicațiile pot include pneumonie, meningită, orbire și convulsii.

Bebelușii care sunt prea mici pentru a li se administra prima doză de vaccin, femeile însărcinate și cei care au un sistem imunitar slăbit sunt cei mai expuși riscului.

Tuturor țărilor din regiunea europeană li se cere să detecteze și să răspundă rapid la focarele de rujeolă, împreună cu vaccinarea mai multor oameni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112