Creşte numărul de cazuri de febră denga şi de boli cauzate de ţânţari în Europa

Publicat: 11 06. 2024, 15:20
Sursa foto: Pixabay

Ratele de infectări cu virusul febrei denga sunt în creștere în Europa, cauzate de schimbările climatice și de răspândirea țânțarilor, a avertizat agenția UE pentru boli.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a constatat că au existat 130 de cazuri de denga dobândite la nivel local în UE/SEE anul trecut, comparativ cu doar 71 în perioada de zece ani dintre 2010 și 2021. Simptomele includ febră mare, dureri de cap, dureri de corp, greață și erupții cutanate, potrivit Politico.eu.

Au existat, de asemenea, 713 cazuri umane dobândite la nivel local de virusul West Nile și 67 de decese, din nouă țări UE în 2023, inclusiv în multe regiuni în care infecțiile nu au mai fost observate până acum. Deși aceasta a fost mai mică decât anul precedent (1.133 de cazuri), ECDC este îngrijorat de circulația geografică largă a virusului.

Creșterea bruscă este determinată de schimbările climatice, care au creat condiții de mediu favorabile creșterii populațiilor de țânțari care poartă acești agenți patogeni în Europa. Un caz dobândit local de virus West Nile a fost detectat în Sevilla, Spania, încă de la începutul lunii martie a acestui an.

„Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone anterior neafectate și să infecteze mai mulți oameni cu boli precum dengue”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC.

„Măsurile de protecție personală combinate cu măsurile de control al vectorilor, detectarea timpurie a cazurilor, supravegherea în timp util, cercetările ulterioare și activitățile de conștientizare sunt esențiale în acele zone din Europa cele mai expuse riscului”, a adăugat Ammon.