Credincioșii creștini de toate riturile încep duminică sărbătorile pascale ce se desfășoară pe durata a trei zile. Paștele, ce semnifică Învierea lui Iisus Hristos, este marcat în acest an la aceeași dată, o situație rară, în condițiile în care bisericile occidentale celebrează Paștele potrivit calendarului gregorian, în timp ce bisericile orientale utilizează calendarul iulian.
Credincioșii creștini de toate riturile sărbătoresc Paștele: Papa Francisc transmite tradiționalul mesaj de Paște ''Urbi et Orbi''
#DIRECT_ONE_34nm58#
Papa Francisc, care este liderul a aproximativ 1,2 miliarde de catolici, a prezidat în cursul dimineții de duminică Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru din Roma. La terminarea celebrării liturgice, Pontiful Roman a mers la balconul central al bazilicii pentru tradiționalul mesaj de Paști și binecuvântarea ''Urbi et Orbi''.
În discursul său Suveranul Pontif le-a cerut din nou tuturor creștinilor să nu ignore suferințele oamenilor sărmani și ale refugiaților care își caută salvarea din fața conflictelor.
În fața a mii de credincioși reuniți în Piața Sf. Petru, papa Francisc l-a implorat pe Dumnezeu să aducă "pace în întreg Orientul Mijlociu" și să-i ajute pe toți "cei care contribuie activ să aducă ușurare și confort populației civile din Siria".
Suveranul Pontif a denunțat cu această ocazie "atacul infam" care a avut loc sâmbătă în localitatea Rashideen în apropiere de Alep (Siria) împotriva unor refugiați care erau evacuați în camioane și al cărui ultim bilanț se ridică la peste 112 morți.
Papa l-a implorat, de asemenea, pe Dumnezeu să ledea responsabililor națiunilor "curajul să evite expansiunea conflictelor și să oprească traficul de arme".
După liturghia de Paști, papa le-a reamintit creștinilor în tradiționala binecuvântare (Urbi et Orbi) că Hristos a Înviat și devine tovarăș de drum pentru toți cei obligați să-și părăsească țările din cauza conflictelor armate, atacurilor teroriste, foametei și regimurilor opresive.
Ceremonii pascale au loc și la Ierusalim și peste tot în lume unde trăiesc comunități creștine. În multe țări au fost prevăzute măsuri sporite de securitate de teama atentatelor. Biserica Coptă din Egipt a decis să limiteze ceremoniile religioase de Paști în biserici după atentatele jihadiste împotriva acestei comunități în duminica de Florii.
Paștele va mai fi sărbătorit de toți creștinii la aceeași dată în 2025, conform Bisericii Ortodoxe Grecești.