Credibilitatea Europei în materie de climă dispare, anulată de importurile de cărbune

Credibilitatea Europei în materie de climă dispare, anulată de importurile de cărbune
Foto: Pixabay

Creditele de campion al deciziilor în ceea ce privește salvarea climei atât de greu câștigate de Europa sunt acum contestate după ce continentul a crescut importurile de cărbune termic mai mult decât oricare altă regiune în primele opt luni ale anului 2022.

Importurile de cărbune din Europa au urcat cu 35% în perioada ianuarie-august 2022 față de anul precedent

Europa a fost singura regiune care a crescut importurile de cărbune din ianuarie până în august, comparativ cu același interval din 2021, aducând cu 35,5% sau – cu 15 milioane de tone mai mult din combustibilul pentru producerea de energie, potrivit datelor Kpler, citate de Reuters.

Cele 57,3 milioane de tone de cărbune termic urmărite de Kpler în Europa până în luna august au reprezentat 9,5% din importurile termice globale în această perioadă, fiind cel mai mare total și punând Europa pe primul loc în comerțul cu cărbune pentru acest interval, din 2018.

Foto: Pixabay

Creșterea achizițiilor inversează un declin de ani de zile al importurilor europene de cărbune și, potențial, subminează eforturile depuse în ultimul deceniu pentru a face din Europa un lider în domeniul energiei regenerabile și un susținător serios al reducerii utilizării cărbunelui.

Începând din 2010, numeroase centrale pe cărbune au fost retrase din funcțiune în Europa și în alte părți ale lumii, pe fondul unei reacții tot mai puternice împotriva combustibililor murdari și a unei largi adoptări a unor surse de energie cu emisii mai reduse care pot contribui la combaterea schimbărilor climatice.

SUA și Europa se aflau în fruntea reducerii consumului de cărbune și a emisiilor de CO2

În aceeași perioadă, Europa a cheltuit foarte mult pentru instalații de energie verde și a crescut ponderea energiei electrice generate din surse regenerabile cu aproximativ 15 puncte procentuale, ajungând la aproape 38% – pe locul al doilea după America Latină, potrivit Enerdata.

De asemenea, regiunea a stabilit unele dintre cele mai îndrăznețe obiective de utilizare a energiei regenerabile din lume, inclusiv obiectivul de a avea 32% din consumul total de energie – care include transportul, gospodăriile și industria – din surse regenerabile până în 2030.

Polonia blochează importurile de cărbune din Rusia.
Sursa: Hepta/ Zuma Press / Matthias Oesterle

Din 2010, Uniunea Europeană a crescut ponderea surselor regenerabile în producția de energie electrică mai mult decât orice altă regiune.

Uniunea Europeană a crescut ponderea surselor regenerabile de energie în producția de energie electrică cu mai mult decât orice altă regiune începând din 2010.

O mare parte din acest avânt a fost anulată de consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la gaz și cărbune și a afectat cofretele guvernamentale, deja afectate de costurile COVID-19.

În condițiile în care zeci de companii europene de utilități se confruntă cu o criză de lichidități, mulți cumpărători de combustibil pentru energie au fost nevoiți să implementeze măsuri de urgență pentru a reduce costurile, inclusiv trecerea la cărbune cu costuri mai mici.

Dar, procedând astfel, acești cumpărători au dat timpul înapoi în ceea ce privește parametrii cheie legați de climă și au pus în pericol statutul Europei de lider în ceea ce privește politicile și tehnologiile de reducere a emisiilor.

Lecții dure pentru și de la Germania

În calitate de cea mai mare economie a Europei, principalul motor industrial și principalul consumator de gaz rusesc, Germania a fost urmărită îndeaproape de la declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Acțiunile Germaniei pe piața cărbunelui sunt, de asemenea, un indicator eficient pentru Europa în acest an.

Creșterea importurilor de cărbune termic ale acestei țări a fost egală cu creșterea globală de 35% a Europei, iar vârful achizițiilor de cărbune germane din aprilie și mai s-a suprapus peste cel al Europei.
În plus, baza ajustată de furnizori a Germaniei a reflectat-o și pe cea a Europei mai largi.

Din cauza presiunilor de a evita produsele energetice rusești, Germania a fost nevoită să se aprovizioneze cu cărbune inclusiv din Columbia și Africa de Sud.

Asta nu numai că a mărit costurile pentru cumpărători, dar a avut și un impact asupra mediului prin liniile de aprovizionare care se întindeau de până la opt ori mai mult decât cele din nordul Rusiei, care anterior furniza 75% din cărbunele importat pe cale maritimă de Germania.

State din SUA își vor stabili propriile reguli în ce privește exploatarea centralelor electrice pe bază de cărbune, sursă foto: captură YT

Africa de Sud, Indonezia, Australia, Columbia și Statele Unite au înregistrat creșteri puternice ale exporturilor de cărbune termic către Europa în perioada ianuarie – august 2022 față de perioada ianuarie – august 2021.

Costurile energiei electrice din Germania, care sunt în prezent de peste zece ori mai mari decât media

Chiar și așa, aceste importuri nu au fost suficiente pentru a ține în frâu costurile energiei electrice din Germania, care sunt în prezent de peste zece ori mai mari decât media pentru perioada 2017-2020, distrugând deopotrivă bugetele gospodăriilor și ale producătorilor.

Mai mult, utilizarea mai intensă a energiei pe bază de cărbune în Germania înrăutățește deja calitatea aerului din țară, nivelurile de poluare a aerului crescând în mai multe zone industriale în care încă funcționează centrale pe bază de cărbune.

Valorile privind calitatea aerului se înrăutățesc în 2022 în marile orașe industriale germane
Aceste condiții s-ar putea înrăutăți pe măsură ce se apropie iarna și se va arde și mai mult cărbune pentru energie, exact în timp ce livrările de gaz din Rusia se vor diminua și mai mult.

Fără nicio perspectivă de reluare a schimburilor comerciale normale cu Rusia în viitorul apropiat, industriile germane și alte industrii europene vor continua să se confrunte cu o piață a gazului restrânsă și istoric de scumpă.

Asta îi va obliga să ardă mai mult cărbune sau să reducă ratele de producție și, în multe cazuri, să le facă pe amândouă.

Acest lucru, la rândul său, îi va pune pe factorii de decizie politică europeni în situația dificilă de a trebui să acorde prioritate stabilității economice în detrimentul ambițiilor de mediu, ceea ce ar putea diminua și mai mult poziția Europei în cercurile climatice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`