Cozi kilometrice la minele de cărbune din Polonia exact ca în perioada ocupației sovietice

Cozi kilometrice la minele de cărbune din Polonia exact ca în perioada ocupației sovietice
Foto: Pixabay

Înfruntă zăpușeala: numeroase camioane așteaptă la cozi kilometerice pentru a cumpăra cărbune de la mina Lubelski Wegiel Bogdanka. Tot la cozi ce amintesc de cele din perioada comunistă, polonezii aşteaptă cu zilele pentru a se aproviziona cu combustibil de teama crizei de carburanți ce ar putea curpinde țara la iarnă, conform Reuters.

Polonia a interzis achiziţiile din Rusia în aprilie iar UE a impus eliminarea lor până la finele acestei luni

Un pensionar citat de sursa amintită – Artur, în vârstă de 57 de ani, un pensionar venit marţi de la Swidnik, la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei – menționează că a dormit în mașină trei nopţi la rând, într-o coadă de camioane, tractoare cu remorci sau dube particulare. Autoritățile au montat în sprijinul oamenilor toalete ecologice.

Acesta speră să cumpăre câteva tone de cărbune necesar familiei: „depăşeşte orice imaginaţie, oamenii dorm în maşini. Amintesc de vremurile comuniste, nu mi-a trecut prin minte că ne-am putea întoarce la ceva şi mai rău” a declarat pensionarul polonez pentru Reuters.

La fel ca restul minelor de cărbune din Polonia, Bogdanka vinde cea mai mare parte a cărbunelui către centralele electrice și nu dispune de logistica necesară pentru a distribui combustibilul direct cumpărătorilor individuali.

Aproape 3,8 milioane de polonezi se bazează pe cărbune pentru încălzire

Polonia se confruntă cu penuria şi creşterile de preţuri la gaze și cărbune după ce guvernul şi Uniunea Europeană au impus un embargo asupra importurilor din Rusia în urma invaziei acesteia în Ucraina, în februarie.

Recent, guvernul de la Varșovia a ordonat celor două companii de stat să importe milioane de tone de combustibil inclusiv din Indonezia, Columbia şi Africa şi a introdus subvenţii pentru proprietarii de locuinţe care îndură dublarea sau triplarea preţurilor la cărbune faţă de iarnă trecută.

Polonia produce anual 50 milioane tone din propriile mine; cel rusesc este mai adecvat uzului din gospodăriile cetățenilor

Cererea în creştere a forţat minele de stat să raţionalizeze vânzările sau vândă online cumpărătorilor individuali  online, în cantităţi limitate.

Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE privind clima şi un susținător al extragerii cărbunelui care generează până la 80% din energia electrică.

Anul trecut, Polonia a importat 12 milioane tone de cărbune, dintre care 8 milioane din Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`