Cozi la benzinării în Ungaria. Budapesta acuză „efectele sancţiunilor UE împotriva Rusiei”

Cozi la benzinării în Ungaria. Budapesta acuză efectele sancţiunilor UE împotriva Rusiei
Sursa Foto: Hepta
O penurie de carburant a creat cozi și panică la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi compania ungară MOL.
Situaţia este consecinţa plafonării preţurilor la benzină impusă de guvernul lui Viktor Orban.
„Situaţia ofertei este evident critică, cererea a explodat, consumatorii fac rezerve, şi au început achiziţiile determinate de panică”, a precizat Gyorgy Bacsa, director executiv al companiei maghiare, într-un comunicat citat de Franc„O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale.
„Penuria de carburant este cauzată de o scădere cu 30% a importurilor de carburant, precum şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze mai multe săptămâni„, a adăugat reprezentantul.
Marţi s-au putut vedea o multitudine de cozi de sute de metri la benzinăriile din ţară iar un corespondent al agenţiei franceze a constatat că majoritatea pompelor de alimentare din Budapesta erau goale.

Deficitul de import, o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern

Situația a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).„Trebuie să se renunţe la plafonarea preţurilor”, a solicitat FBSZ într-un comunicat transmis AFP.

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preţ fix de circ 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95; revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi va rămâne valabil până la finalul anului.

Budapesta pune criza pe seama „sancțiunilor UE împotriva Rusiei”

Guvernul a afirmat că plafonarea preţurilor la o serie de produse alimentare de bază şi carburant vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o aruncă pe seama „efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei”.
„Ele trebuie eliminate imediat”, a declarat luni, într-o comisie parlamentară, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, un aliat al lui Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)