Pas important în descoperirea unui vaccin pentru COVID-19: Cercetătorii au aflat cum se modifică virusul când e transmis de la o persoană la alta

Publicat: 07 05. 2020, 07:19
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit aproape 200 de mutații genetice recurente ale virusului care provoacă COVID-19. Rezultatele lor oferă indicii despre modul în care noul coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, se adaptează pe măsură ce se răspândește de la o persoană la alta. De asemenea, ar putea ajuta oamenii de știință să direcționeze mai bine medicamentele și vaccinurile către părți ale virusului care sunt mai stabile în timp.

Studiul, publicat în Infection, Genetics and Evolution, a fost condus de Institutul de Genetică de la University College London (UCL). Oamenii de știință au analizat modificările genetice ale SARS-CoV-2, noul coronavirus care provoacă COVID-19, prin screeningul genomilor a peste 7.500 de viruși de la pacienți infectați de pe glob, scrie euronews.com.

Au identificat 198 de mutații care par să fi avut loc în mod independent de mai multe ori. Directorul UCL Genetics Institute, Francois Balloux, care a condus co-cercetarea, avertizează că nu există nimic care să sugereze că noul coronavirus se modifică mai repede sau mai lent decât se aștepta sau că devine din ce în ce mai periculos. „Aceste mutații, în principiu, nu se tem de nimic. Virusurile se schimbă, evoluează și majoritatea (dintre aceste schimbări) sunt absolut neutre”, a spus Balloux pentru Euronews într-un interviu live. „Am identificat un mic subset de mutații care par să aibă loc de mai multe ori în diferite tulpini. Ele ar putea reflecta, într-o oarecare măsură, adaptarea la gazda umană.

„Dar în această etapă, aș dori cu adevărat să clarific faptul că nu există dovezi că vedem linii mai virulente sau mai transmisibile”, a spus el. Micile modificări genetice identificate nu au fost distribuite uniform pe genomul virusului. Unele părți au avut foarte puține mutații – iar cercetătorii spun că acele părți stabile ale virusului ar putea fi ținte principale pentru dezvoltarea de medicamente și vaccinuri. „Este ceea ce căutăm cu adevărat – aceste zone care sunt limitate și care vor permite ca vaccinurile și, eventual, medicamente să fie eficiente astfel încât virusul să nu poată găsi o cale ușoară de a scăpa”, a explicat Balloux.

Descoperirea unui vaccin eficient pentru COVID-19, prioritate pentru liderii mondiali

Descoperirea unui vaccin care să prevină infectarea cu COVID-19 este una dintre prioritățile liderilor mondiali, în acest moment. În acest context, peste 8 miliarde de dolari au fost donați de aproximativ 40 de țări și organizații la un summit online găzduit de UE, care a avut ca principal scop găsirea unor surse de finanțare pentru dezvoltarea unui vaccin eficient.

Din banii strânși, 4,4 miliarde de dolari vor urma să fie alocați pentru dezvoltarea vaccinului, aproximativ 2 miliarde de dolari pentru căutarea unui tratament și 1,6 miliarde de dolari pentru producerea de teste, potrivit oficialilor UE.

În total, peste 30 de țări, împreună cu organismele ONU și organizații filantropice și institute de cercetare, au făcut donații. De asemenea, lista donatorilor a inclus pe cântăreața de muică pop Madonna, care a oferit 1 milion de euro (1,1 milioane USD), potrivit șefei Comisiei, Ursula von der Leyen, care a demarat vineri inițiativa condusă de Bruxelles.

Donald Trump crede căpână la sfârșitul anului va exista un vaccin

Președintele SUA, Donald Trump, este optimist în ceea ce privește descoperirea unui vaccin eficient. În acest sens, Trump a declarat într-un interviu că până la sfârșitul anului va exista un vaccin împotriva COVID-19. „Cred că vom avea un vaccin până la sfârșitul anului. Voi spune ce cred … cred că vom avea un vaccin mai devreme”, a declarat Trump.

Anunțul său are loc în contextul în care specialiști din lumea medicală, precum dr. Anthony Fauci, cel mai important expert în bolii infecțioase din SUA, au avertizat că este probabil ca apariția unui vaccin să dureze de la un an până la 18 luni.

Există o șansă „incredibil de mică” de a avea un vaccin sau un tratament extrem de eficient pentru coronavirus în următorul an, a declarat directorul medical din Marea Britanie, Chris Whitty, pe 22 aprilie.