COVID-19: Ungaria a prelungit carantina la nivel național pe termen nedefinit

Publicat: 09 04. 2020, 19:00
Foto: Hepta

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat prelungirea carantinei în Ungaria la nivel național pentru o perioadă nedefinită, în contextul înmulțirii cazurilor de coronavirus. Într-un mesaj video publicat pe oagina de Facebook, Viktor Orban face un apel către cetățeni să respecte restricțiile impuse de guvernul de la Budapesta, în contextul în care se apropie Paștele catolic.

Viktor Orban a cerut cetățenilor maghiari să evite adunările, să păstreze o distanţă sigură de alte persoane în public şi să aibă grijă de bătrâni. Ungaria a raportat oficial 980 de cazuri cu COVID-19 și 66 de decese datorate pandemiei, dar guvernul a admis că numărul real este probabil mai mare.

Prelungirea stării de urgență a fost inițial blocată de Parlamentul de la Budapesta

Săptămâna trecută, Parlamentul ungar a blocat încercarea guvernului condus de Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă

Opoziția a respins propunerea ministrului Justiţiei de a fi adoptat prin procedură de urgenţă amendamentul legislativ care i-ar permite guvernului să suspende activitatea parlamentului și să capete putere sporită.

Amendamentul prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică ”informaţii false” care ”zădărnicesc sau îngreunează” combaterea coronavirusului.

Jurnaliștii maghiari riscă până la 5 ani de închisoare pentru răspândirea de informaţii false despre COVID-19

Această măsură însă este privită cu îngrijorare de către jurnaliștii din Ungaria, fiind considerată drept o măsură prin care executivul dorește să impună o cenzură asupra presei. Mai mulți jurnaliști au declarat pentru dw.com că le va fi imposibil să își desfășoare activitatea și să ofere informații alternative față de cele transmise de Guvernul lui Viktor Orban.

Măsura împotriva răspândirii știrilor false a fost adoptată în contextul în care Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a emis un decret ce instaurează starea de urgenţă pentru noul coronavirus pe o perioadă nedeterminată. Decretul conține o prevedere potrivit cărei, cei care răspândesc „informaţii false” pot primi până la 5 ani de închisoare.

În contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul condus de Viktor Orban a obținut puteri tot mai sporite, având drept atribuții suplimentare legiferarea prin intermediul decretelor. Mai exact, un proiect de lege adoptat i-a înmânat prim-ministrului puterea de a guverna prin decret, pe termen nelimitat.

Decretul îi dă autoritatea de a-i pedepsi pe jurnaliști dacă guvernul crede că raportarea nu este corectă și permite guvernului să sancționeze sever pe cetățeni pentru încălcarea noilor reguli.