COVID-19: Administrația Trump ia în calcul data de 1 mai pentru relaxarea restricțiilor în SUA

Publicat: 13 04. 2020, 08:34
Foto: hepta.ro

Administrația Trump ia în calcul ca pe data de 1 mai să fie luate primele măsuri de relaxare a restreicțiilor impuse în SUA pe fondul extinderii infecțiilor provocate de COVID-19, a declarat duminică şeful Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA), Stephen Hahn, citat de Reuters. El a punctat că aceasta este doar o propunere și nu s-a luat o decizie finală în acest sens.

„Vedem lumina de la capătul tunelului”, a declarat Hahn pe ABC. În ceea ce privește evoluția pandemiei în SUA, Anthony Fauci, epidemiologul şef al SUA spune „nu doar că s-a aplatizat curba, dar începe să dea înapoi”. El și-a exprimat speranţa că se va constata „un declin foarte clar şi ulterior ne putem gândi cum putem ţine (virusul) la distanţă şi să prevenim un reviriment”.

Dezbaterea privind relaxarea restricțiilor impuse în SUA are loc în contextul în care Johns Hopkins University redus previziunile de mortalitate la 60.000 până la 4 august, de la minim 100.000, cu menţinerea măsurilor de distanţare socială, notează Reuters. În aceste condiții, Donald Trump a reluat dezbaterea privind o redeschidere neîntârziată a economiei.

Americanii din majoritatea statelor SUA şi-au petrecut duminica Paştelui catolic în izolare, în condiţiile în care cel mai recent bilanţ indica peste 20.500 de decese asociate cu noul coronavirus şi peste o jumătate de milion de contaminări.

Studiu privind ridicarea carantinei și a restricțiilor

Pe de altă parte, această dată pare să contrazică rezultatele unui recent studiu. Anliștii de la Deutsche Bank au publicat un studiu care prezice când ar urma să fie eliminate restricțiile și carantina impuse de guverne pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

Pe baza experienței din Hubei, experțiicred că SUA și Germania ar putea începe să ridice restricțiile pe 22 mai. Primele măsuri de renunțare a restricțiilor în Italia ar putea fi luate pe 7 mai, având în vedere că focarul sever a început mai devreme, în timp ce Spania și Franța ar putea lua astfel de măsuri pe 18 mai, iar Marea Britanie după 23 mai, scrie barrons.com.

Decizia de relaxare a restricțiilor depinde foarte mult de modul în care progresează curba epidemică din fiecare țară. Această evoluție reflectă deciziile luate cu 14 zile mai devreme, având în vedere perioada probabilă de incubație a virusului.

SUA, cea mai afectată țară de COVID-19

SUA a devenit cea mai afectată țară din lume, în condțiile în care a depășit Italia la numărul de decese raportate, având peste 21.400. Asta în condițiile în care deja americanii înregistrau cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-Cov-2 – aproape 546.000.

Pe de altă parte la nivel mondial, bilanțul pandemiei crește de la o zi la alta. Peste 113.000 de oameni în întreaga lume au murit, alți peste 50.600 fiind în stare critică. De asemenea, au fost raportate peste 1,8 milioane de persoane infectate, dar mai bine de 419.000 dintre acestea s-au vindecat.