COVID-19: Sute de mii de copii ar putea muri în 2020 din cauza recesiunii economice provocată de pandemie
Criza economică provocată de COVID-19 ar putea cauza moartea a sute de mii de copii la nivel global și alte zeci de milioane de oameni ar putea suferi o sărăcie extremă, este avertismentul Organizaţiei Naţiunilor Unite, transmite Reuters.
Mai exact ONU indică faptul că aproape 369 de milioane de copii din 143 de ţări găsesc cu dficultate hrană din cauza situației economice cauzate de pandemie și de faptul că nu mai au acces la mesele oferite la școală.
Pentru copii criza cauzată de COVID-19 este mai puțin o problemă sanitară, pentru că, în general, sunt mai puţin susceptibili să aibă simptome şi au o probabilitate mai mare să facă forţe mai uşoare ale bolii, însă efectele economice pot avea consecințe tragice. În acest sens raportul ONU precizează că ”greutăţile economice cu care se confruntă familiile ca urmare a încetinirii economiei globale ar putea duce în 2020 la sute de mii de decese suplimentare ale unor copii, inversând progresele din ultimii 2 – 3 ani în reducerea mortalităţii infantile.”
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, se estimează că 42 de milioane până la 66 de milioane de copii ar putea cădea în sărăcie extremă ca urmare a crizei coronavirusului din acest an, adăugându-se celor 386 de milioane de copii aflaţi deja în sărăcie extremă în 2019. Raportul ONU referitor la copii mai afirmă că 188 de ţări au impus închiderea şcolilor la nivel naţional, afectând peste 1,5 miliarde de copii.
Cu întreprinderile închise şi peste un miliard de oameni nevoiţi să rămână acasă pentru a evita răspândirea virusului, Fondul Monetar Internaţional a prognozat că economia mondială va înregistra anul acesta cel mai accentuat declin după Marea Depresiune din anii 1930.
FMIpreconizează cea mai gravă criză economică din 1929 până în prezent
Despre efectele economice dezastruase ale COVID-19 a vorbit și FMI care a a avertizat că pandemia a făcut ca peste un miliard de angajați din toată lumea să fie supuși riscului de a lefi redus salariul sau să își piardă locul de muncă. De asemenea, Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georghieva a avertizat că pandemia de coronavirus ar putea duce la cea mai gravă recesiune din 1929 până în prezent.
Georghieva este de părere că pandemia va avea „cele mai grave consecinţe economice de după Marea Depresiune” din 1929. Șefa FMI susține că peste 170- de țări vor experimenta o recesiune fără precedent din cauza pandemiei de COVID-19 și a incertitudinii privind durata acestei crize.
Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) mai spune că, în cel mai bun caz, o recuperare “parțială” a efectelor economice negative produse de criza COVID-19 vor fi recuperate anul viitor.
Pentru acest lucru, este absolut necesar ca în a doua parte a anului măsurile de isolare să fie ridicate, iar magazinele să fie deschise și oamenii să meargă la serviciu.
Bilanțul pandemiei la nivel mondial
Coronavirusul a fost depistat la persoane din 210 țări și teritorii de pe tot globul. SUA rămâne în continuare epicentrul pandemiei de coronavirus, în condițiile în care, până în acest moment, autoritățile americane au confirmat peste 644.000 de îmbolnăviri și aproape 29.000 de decese.
Aproape 2,1 milioane de oameni din toată lumea au fost testați pozitiv pentru coronavirus, până joi, iar numărul deceselor înregistrate în rândul persoanelor confirmate cu COVID-19 se îndreaptă spre 135.000.