COVID-19 s-ar putea transmite pe cale sexuală. Ce au descoperit cercetătorii chinezi

Publicat: 08 05. 2020, 08:37
Foto: Hepta

Cercetătorii chinezi au descoperit probe de COVID-19 în sperma unui număr mic de bărbați, ceea ce ar putea fi un semn că noul coronavirus se răspândește și prin transmitere sexuală, relatează South China Morning Post.

Se transmite sau nu COVID-19 pe cale sexuală. Ce spun cercetătorii

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Spitalul Municipal Shangqiu din China a analizat un eșantion de 38 de bărbați, care fuseseră testați pozitiv pentru infecție cu coronavirus, iar șase dintre ei avea urme de SARS-CoV-2 în spermă.

„Virusul responsabil pentru COVID-19, sindromul respirator sever acut coronavirus 2, a fost detectat în scaun, în tractul intestinal, salivă și în probele de urină. Cu toate acestea, se cunosc prea puține despre SARS-CoV-2 în spermă”, arată cercetarea.

Deși studiul publicat de platforma medicală JAMA Network Open a fost prea puțin elocvent și nu poate conduce la o concluzie clară, cercetătorii au explicat că lucrarea demonstrează nevoia unei analize mai profunde în ceea ce privește comportamentul virusului și probabilitatea ca acesta să se transmită pe cale sexuală.

„Dacă s-ar putea dovedi că SARS-CoV-2 poate fi transmis pe cale sexuală… ar putea fi o parte esențială a prevenției”, a scris echipa pe platforma JAVA, „mai ales dacă luăm în considerare că SARS-CoV-2 a fost depistat în sperma unor pacienți pe cale de vindecare”.

Totuși, chiar dacă virusul ar fi prezent în sperma și mai multor bărbați, acest lucru nu înseamnă neapărat că el se transmite pe cale sexuală, spune Allan Pacey, un profesor de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, într-un interviu pentru Reuters.

„Nu ar trebui să fim surprinși dacă virusul care cauzează COVID-19 este găsit și în sperma altor bărbați”, a afirmat Pacey, „din moment ce la fel s-a întâmplat și cu alți viruși, precum Ebola și Zika”.

Riscul de îmbolnăvire, mai moderat atunci când e respectată distanțarea socială

Distanțarea socială rămâne una dintre cele mai eficiente metode pentru a preveni răspândirea COVID-19. BBC explica într-un material ceva mai amplu de ce izolarea ar putea salva vieți în această perioadă. Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor a subliniat, de asemenea, că riscul de îmbolnăvire este cea mai moderat dacă sunt respectate măsurile specifice și distanțarea socială.

În același studiu, organismul atrăgea atenția că populația cu factori de risc are o posibilitate mai mare să contracteze COVID-19. Mai mult decât atât, la acel moment, Centrul avertiza că sistemele sanitare din Europa ar putea fi depășite de criză, subliniind că restricțiile de carantină, care au fost instituite pe mai tot continentul, trebuie să fie ridicate gradual și la momentul potrivit, mai ales în condițiile în care încă nu a fost perfectat un vaccin.