COVID-19: O celebră mănăstire, principalul focar de infecție în Ucraina după ce credincioșii au fost chemați la slujbă: Peste 90 de călugări infectați, alți doi au murit
O celebră mănăstire din Ucraina a devenit prinicipalul focar de infecție din Kiev, după ce credincioșii au fost chemați să vină la slujbe. Cu câteva săptămâni în urmă, când Ucraina era deja închisă pentru a bloca răspândirea COVID-19, celebra mănăstire Lavra Pechersk de la Kiev și-a chemat credincioșii să sfideze carantina națională și să vină la slujbe pentru a se ruga și a trăi în comuniunea religiaosă. „Nu este epidemia înfricoșătoare, ci păcatul cel care distruge natura umană și mănâncă sufletul uman”, a spus Mitropolitul Pavel, care conduce mănăstirea într-o adresă video pe 13 martie.
El a spus că pandemia a fost un rezultat al păcatului uman: „Nu te deranjează dacă este vorba despre generația mai veche sau cea mai tânără, toți se grăbesc spre mănăstire și se îmbrățișează, acoperă totul cu dragoste.”, scrie forbs.com.
Dar nu a fost dragostea cea care s-a răspândit în mănăstire. Până la jumătatea lunii aprilie, acesta a devenit cel mai mare punct focar de coronavirus din Kiev, reprezentând aproximativ o cincime din infecțiile capitalei Ucrainei. Începând cu 14 aprilie, orașul Kiev avea în total 551 de cazuri confirmate de COVID-19.
Doi călugări au murit, alți 93 testați pozitiv
Doi călugări au murit și mai mulți de 90 au fost testați pozitivi pentru COVID-19, iar mitropolitul însuși a fost internat cu simptome acute și afecțiuni subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, a declarat serviciul său de presă.
Primul călugăr care a murit a avut pneumonie și s-a dovedit a fi inițial negativ pentru noul coronavirus, medicii l-au diagnosticat însă cu Covid-19 în urma simptomelor, a spus Arhiepiscopul Clement Vecheria pentru AFP.
Primarul din Kiev Vitali Klitschko a anunțat că alți 63 de călugări s-au dovedit pozitivi pentru SARS-CoV-2, aducând numărul de cazuri la 93.
Toți călugării au fost examinați medical, iar „mulți” dintre ei sunt tratați. Mănăstirea este pusă în carantină.
În martie, în timp ce guvernul anunța închiderea școlilor, a locurilor publice și a închiderii transportului public, starețul mănăstirii, mitropolitul Pavel, i-a chemat pe credincioși să „se grăbească la biserici” și să „nu se teamă de nimic”. Săptămâna trecută, vorbind la televizor, el a descris coronavirusul drept „ciuma secolului XXI”.
Mănăstirea afost închisă târziu de autorități
Primarul Vitaly Klitschko a închis mănăstirea și a anunțat, pe 14 aprilie, că poliția este acum permanent staționată la Lavra, un complex masiv de biserici, grădini și peșteri umplute cu mumii, care datează din secolul al XI-lea și servește ca unul dintre cele mai cunoscute obiective din Kiev.
„Poliția și garda națională controlează intrările și ieșirile. Îl poți accesa doar cu o permisiune specială ”, a declarat primarul la o ședință video transmisă în direct de la biroul său pe 14 aprilie.
Weekend-ul trecut, mulți oameni din Ucraina au sfidat carantina și s-au adunat în biserici pentru serviciile ortodoxe de duminică, în timp ce poliția a trecut cu vederea peste încălcarea carantinei. Dar, după ce presa locală a postat fotografii ale mulțimilor care nu respectă regulile de distanțare socială, unii oficiali au început să ia problema mai în serios.
Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a replicat luni că „iresponsabilitatea și lipsa de respect față de sănătatea umană nu au nicio legătură cu Dumnezeu”. El a spus că poliția a emis trei amenzi pentru încălcarea măsurilor de carantină și că a avut în vedere alte 12 cazuri.
Dar îngrijorarea mai mare este acum mulțimile potențiale din biserici de Ziua Paștelui Ortodox, care este sărbătorită pe 19 aprilie. Această sărbătoare poate agrava situația cu COVID-19, care până acum nu a arătat semne de relaxare. Pe 14 aprilie, în Ucraina erau confirmate 3.372 de cazuri, inclusiv 98 de morți.