China a raportat luni un nou bilanț îngrijorător al cazurilor de COVID-19, fapt ce îi alertează pe specialiști care se tem că noile focare ar putea reprezenta începutul unui nou val al pandemiei. Autoritățile de la Beijing au anunțat că au fost descoperite 49 de cazuri de infectări, în contextul în careChinaîncearcă să stopeze un nou focarizbucnit la Beijing, scrie AFP.
Un număr de 36 de cazuri au fost diagnosticate în Beijing. În districtul Fengtai din sud-vestul capitalei a început testarea a mii de persoane după ce un focar de infectare cu noul coronavirus a fost descoperit în piaţa angro Xinfadi, cea mai mare piaţă de produse agricole angros din china, care furnizează 90% din fructele şi legumele proaspete ale capitalei.
Un reprezentant al pieţei Xinfadi a declarat pentru ziarul local Beijing News că virusul a fost detectat pe mese folosite la tăierea somonului importat.
Descoperirea a dus la izolarea a 11 zone rezidenţiale din împrejurimi. De asemenea, Nouă şcoli şi grădiniţe de copii din împrejurimi au fost închise. Vizitele în capitală ale grupurilor venite din alte provincii au fost suspendate sâmbătă.
China a raportat duminică 57 de noi cazuri confirmate de COVID-19, cea mai mare creștere din aprilie. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere din aprilie.
Noile focare îngrijorează autoritățile de la Beijing, în contextul în care noul coronavirus început deja să se răspândească în provincia vecină, Liaoing, la persoane aflate în contact strâns cu cazurile confirmate la Beijing, unde boala a reapărut după 56 de zile de pauză.
Cel puțin 10 orașe chineze, inclusiv Harbin și Dalian, au cerut rezidenților să nu călătorească în capitală sau să raporteze autorităților dacă au făcut acest lucru recent.
Huaxiang, cartier din același district ca și piața alimentară și care are unul dintre cele mai mari centre auto auto din China, a ridicat duminică nivelul de risc epidemic, devenind singurul cartier din țară cu alertă ridicată, fapt ce oprește orice activitate economică până la controlul focarului.
Și secialiștii europeni atrag atenția că izbucnirea unui al doilea val al pandemiei ar putea însemna revenirea la unele măsuri restrictive.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prognozează o accelerare moderată în Europa următoarelor săptămâni, care ar putea pune rapid sub presiune sistemele sanitare dacă nu sunt luate măsurile corespunzătoare. Demersurile guvernamentale de control ar putea inversa trendul în două, trei săptămâni, spune forul.
În acest context, Andrea Ammon, directorul ECDC, a subliniat importanța de a păstra măsurile de distanțare socială și igiena.