COVID-19: Noi restricții severe introduse în Spania, pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus
Aproximativ 850.000 de persoane din Madrid li s-a spus să rămână acasă, deoarece Spania se luptă cu o creștere imensă a cazurilor de coronavirus. Restricțiile privind libertatea de mișcare au intrat în vigoare luni în anumite părți ale capitalei spaniole, cei afectați putând părăsi cartierele doar pentru necesități de bază, cum ar fi să meargă la serviciu, să meargă la medic sau să-și ducă copiii la școală.
Restricții noi anunțate în Spania după explozia numărului de cazuri de coronavirus
Cei din zonele afectate reprezintă 13% din populația Madridului, a spus guvernul local. De asemenea, acestea reprezintă aproximativ 24% din cazurile depistate în ultima săptămână, scrie euronews.
Restricțiile vin în contextul în care numărul total de cazuri din țară a crescut cu peste 14.000 de vineri, Spania fiind cea mai afectată din Europa din ultimele săptămâni.
Restricțiile sunt în zone cu mai mult de 1.000 de infecții la 100.000 de locuitori și vor fi în vigoare timp de cel puțin două săptămâni, a spus guvernul.
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că restricțiile nu vor ajunge la revenirea blocării severe la nivel național care a fost introdusă în martie.
Sute de protestatari s-au adunat duminică în câteva dintre cele mai defavorizate cartiere din Madrid, mulți dintre ei purtând măști, pentru a protesta la anunțul noilor măsuri.
Mulți ar fi solicitat președintelui regional Isabel Díaz Ayuso să renunțe la decizia guvernului regional.
În Vallecas, un district din sudul Madridului, care are una dintre cele mai ridicate rate de infecție, protestatarii au scandat „Vallecas nu este un ghetou” și au purtat pancarte care denunțau ceea ce ei consideră segregarea pe clase.
Acum, în efortul de a contracara răspândirea virusului, Madrid va închide parcuri și grădini în anumite zone și în timp ce magazinele și restaurantele vor rămâne deschise, capacitatea va fi limitată.
Infecțiile în Europa sunt acum mai mari decât în vârful pandemiei în martie, datorită parțial testelor sporite.
Dr. Hans Kluge, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, a declarat că se așteaptă ca decesele să crească în octombrie.
„Avem o situație foarte gravă care se desfășoară în fața noastră”, a spus dr. Kluge săptămâna trecută. Într-adevăr, Franța, ca și Spania, s-a luptat cu creșterea numărului de cazuri și a spitalizărilor.
Situație alarmantă în Franța
Franța a înregistrat peste 13.000 de noi cazuri pozitive de COVID-19 vineri, un record în țară. Mai multe orașe franceze emit acum noi restricții cu adunări limitate la 10 persoane în Marsilia, Bordeaux, Lille și Nisa. La Lyon, unde au existat aproape 200 de cazuri noi la 100.000 de persoane, se așteaptă ca autoritățile locale să urmeze exemplul până luni.
Franța a înregistrat, de asemenea, 123 de decese într-o singură zi, un record de la începutul lunii mai, când țara ieșea din blocare și umărul cazurilor scădea.
Regatul Unit, care a înregistrat peste 4.000 de cazuri noi într-o singură zi, planifică, de asemenea, noi restricții.
Aproximativ 2 milioane de persoane din nord-est vor fi supuse unor restricții mai stricte, iar adunările sunt limitate la șase persoane în toată Anglia.
Secretarul pentru transporturi Grant Shapps a avertizat luni dimineață că se așteaptă la o creștere a deceselor după bilanțul recent al cazurilor și internărilor.