COVID-19: De ce New York a devenit cea mai afectată regiune din lume. Explicația dată de ultimele date statistice

Publicat: 13 04. 2020, 08:58

Statul american New York a atins o etapă tragică în această săptămână în ceea ce privește evoluția pandemiei: acum are mai mulți pacienți cu Covid-19 decât orice țară din lume. Totalul cazurilor raportate în acest stat de 181.026, la 11 aprilie, este mai mare decât cel din Spania (161.852 cazuri) și cel din Italia (152.271), țări cu populații de câteva ori mai mari decât New York.

Boala îi ucide pe americani în mod disproporționat. Din 20.389 de decese în Statele Unite, 8.627, sau 42%, au avut loc în New York. Rata mortalității sale este de 4,7%, comparativ cu 3,4% în restul țării, conform cifrelor furnizate de CNN pe baza datelor de la Centrul de Științe și Inginerie al Universității Johns Hopkins.

Orașul New York și regiunile sale suburbane – Nassau, Suffolk, Westchester și Rockland – sunt responsabile pentru 93% din numărul cazurilor la nivel de stat federal. Mai mult, în New York, rata de deces Covid-19 este cu aproximativ 6% mai mare decât majoritatea țărilor.

Care sunt cauzele care au transformat New Yorkul în cea mai afectată regiune din lume de COVID-19

Motivul pentru care există această evoluție tragică poate fi pur și simplu dimensiunea și densitatea populației. New York este de departe cel mai populat oraș al SUA, cu peste 8 milioane de oameni, de două ori mai mult decât Los Angeles. Dar New York are, de asemenea, de opt sau nouă ori mai multe cazuri decât oricare alt oraș. Niciun alt oraș sau regiune nu are o fracțiune din cazurile orașului New York.

Ce zici de densitatea populației? Covid-19 se răspândește cel mai ușor atunci când oamenii sunt înghesuiți – în biserici sau nave de croazieră, în evenimente în aer liber, precum concerte sau poate în apartamente mici, cu mai mullți colegi de cameră sau familii mari. Densitatea populației din New York, de aproximativ 27.000 de oameni pe o milă pătrată, este cea mai mare din țară, deși nu este nici măcar aproape de vârf atins de alte orașe de pe glob în ceea ce privește densitatea. Multe orașe – de exemplu, în Asia – au o densitate de aproape 40.000 de oameni pe mile pătrate.

Explicația densității poate explica o parte din diferență, dar nu toate. Cel mai dens cartier din New York este Manhattan, în timp ce Queens-ul relativ întins se află pe locul patru din cinci. Dar Queens are mai bine de două ori mai multe cazuri.

Potrivit jurnaliștilor de la CNN, cea mai probabilă explicație pentru rata mare de deces este însă îngrijirea medicală inadecvată cronică acordată minorităților și grupurilor cu un nivel de trai precar din New York, ca și în restul țării. Orașul New York și statul New York au lansat abia acum statistici privind răspândirea virusului în rândul minorităților și a populației cu un nivel redus de trai. Este clar că boala severă nu a fost distribuită în mod egal în funcție de rasă și etnie.

Dacă în New York grupurile populației afro-americane și hispanice reprezintă 51% din populația orașului, reprezentând în același timp 62% din decese Covid-19. Aceștia au de două ori rata deceselor comparativ cu populația albă.

Bilanțul pandemiei crește de la o zi la alta

Coronavirusul continuă să se răspândească vertiginos la nivel global și, până în acest moment, peste 1,85 de cazuri deCOVID-19au fost raportate în 210 țări și teritorii, în timp ce numărul deceselor confirmate printre pacienții infectați a trecut de 114.000.

Totuși, potrivit datelor centralizate de Worldometer, mai există 1,31 de milioane de cazuri active, având în vedere că mai bine de 423.000 de persoane s-au vindecat, după ce contractaserăCOVID-19.