Renumitul medic francez Didier Raoult susține că boala provocată de noul coronavirus nu este gravă: „Evoluția COVID-19 ia forma unui clopot comun specifică bolilor virale”
Renumitul medic francez Didier Raoult susține că evoluția pandemiei provocată de COVID-19 ia forma unui clopot, situație asemănătoare cu orice boală virală.
„Evoluția epidemiei, așa cum am început să vedem, ia forma unui clopot comun, specifică evoluțiilor bolilor virale. Aceasta este ceea ce vedem aici în Marsilia. Am putea crede că această boală s-ar comporta diferit, dar în final nu este așa”, spune profesorul Didier Raoult, în videoclipul său săptămânal publicat pe canalul de YouTube al institutului IHU Méditerranée-Infection. Acest „clopot” care apare pe graficele expuse de profesorul Raoult arată un vârf, o stagnare, apoi o scădere a contaminării.
Didier Raoult ia ca exemplu mai multe studii care arată acest fenomen, inclusiv unul din Singapore, care prezice că epidemia din Franța ar trebui să se oprească în mai. „Limita predicțiilor este întotdeauna cea mai dificil de determinat”, nuanțează în același timp renumitul medic. De asemenea, profesorul Raoult ia exemplul unui studiu privind situația Islandei. Potrivit profesorului Marseille, este țara în care proporția populației testate este cea mai mare din lume. Ca și înainte, curba de contaminare Covid-19 formează un clopot.
„Povestea acestui recul nu știu de unde vine. Nu știm cum evoluează bolile respiratorii virale. Viitorul este întotdeauna imprevizibil, dar se pare că mereu apare o formă banală. Vedem că ne apropiem de sfârșitul crizei cu locurile de la terapie intensivă care se golesc și mortalitatea care scade. Toate acestea dispar. Nimeni nu știe dacă va reapărea, dacă anul viitor, va exista sau nu un nou episod „.
Renumitul medic francez Didier Raoult susține că noul coronavirus nu este o boală gravă
Renumitul medic continuă să divizeze lumea științifică din cauza recomandărilor sale privind hidroxiclorochina pentru a trata Covid-19. Ultima sa opinie controversată vizează punerea sub semnul întrebării a gravității bolii cauzate de coronavirus.
„Tot delirul din jurul pericolului așa zis monstros al acestei boli este, de asemenea, nerezonabil”, a spus profesorul într-un videoclip de zece minute publicat marți pe canalul său de Youtube.
Pentru specialistul francez, boala reprezintă un pericol doar pentru populațiile expuse la risc.
„Este vorba despre persoane care au fost deja în vârstă, care au prezentat o mulțime de patologii: hipertensiune arterială, diabet. Dar, în final, nu prezintă un exces de mortalitate excepțională. Este grav la subiecții care sunt deja expuși la risc , de aceea trebuie să încercați să detectați cât mai curând posibil, înainte de a avea insuficiență respiratorie. „
Într-un interviu acordat BFMTV pe 30 aprilie, profesorul Raoult a considerat că „transmiterea coronavirusului nu a fost una extremă”. Directorul IHU Méditerranée Infection a mai spus că nu crede într-un al doilea val al epidemiei.
Didier Raoult neagă posibilitatea apariției unui al doilea val
Didier Raoultneagă posibilitatea apariției unui al doilea val al pandemiei, așa cum s-a întâmplat în urmă cu un secol, în cazul gripei spaniole:
„Povestea reculului este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole (…). În general, se întâmplă într-o singură curbă. Urăsc să prezic, dar acest mod de a construi (curba clopotului, o singură undă) este destul de comună pentru epidemii. Epidemiile au dispărut în timp înainte de a exista vreun fel de mendicament pentru a le combate. Acestea au dispărut oricum. Umanitatea nu este moartă. Nicio epidemie nu este așa. Epidemiile pornesc, accelerează, culminează – acesta este momentul maxim al transmisibilității – și nu știm de ce”, a spus el într-un videoclip.
Mai mult, „faptul că este nevoie de 70% din populația imună pentru a controla epidemia este în întregime o fantezie, nu așa se întâmplă”, adaugă el. „Epidemiile pornesc și se opresc din motive despre care știm foarte puțin. Viitorul ne poate permite să înțelegem mai bine relațiile dintre ecosistem și transmisibilitatea bolilor infecțioase.” Dacă poziția sa lasă întrebările fără răspuns, profesorul Raoult este destul de optimist.