Suedia are în vedere impunerea unor restricții mai dure de distanțare socială asupra cetățenilor săi, în contextul în care a fost una dintre puținele state europene care au ezitat să impună o carantină completă, așa cum au făcut societățile din sudul continentului european.
Stefan Lofven, premierul Suediei, a fost nevoit să declare că după ce guvernul a fost adeptul unei abordări flexibile în ceea ce privește mișcarea populației, situația urmează să se schimbe, recunoscând că măsurile pe care le-a luat nu au fost suficiente, scrie dailymail.
Decizia premierului Lofven de a nu închide baruri, cafenele și restaurante, ci doar de a emite sfături rezidenților privind distanțarea socială a atras numeroase critici în spațiul public.
s-a confruntat cu critici cu privire la decizia Suediei Suedia a fost, de asemenea, trântită pentru a nu se pregăti pentru pandemie prin stocarea de medicamente de urgență și ventilatoare.
Deși au fost instituite unele restricții, Suedia a lăsat cetățenii să fie responsabili de distanțarea socială și a permis multor afaceri să continue să funcționeze.
Întreruperea vieții normale a fost relativ limitată în Suedia. Setul de măsuri restrictive includ: închiderea centrelor pentru persoanle în vârstă, interzicerea adunărilor de peste 50 de persoane și mutarea online a învățământului superior. De asemenea, autoritățile au încurajat oamenii să lucreze de acasă și să evite călătoriile inutile.
Școlile primare și secundare rămân deschise, iar restaurantele și barurile oferă un serviciu limitat.
Un purtător de cuvânt al premierului a spus săptămâna trecută: „Vrem măsuri care să funcționeze pe termen lung, deoarece această pandemie probabil va continua luni întregi”.
Ieri, Suedia a înregistrat cea mai mică creștere a numărului de decese coronavirus timp de aproape o săptămână, cu doar 17 victime raportate. Numărul de cazuri noi a scăzut din nou la 466, după un maxim de două zile de peste 700 de cazuri pe zi.
În altă parte din Europa, Austria intenționează să lase să funcționeze magazinele neesențiale de până la 400 de metri pătrați, precum și toate magazinele de bricolaj și centrele de grădină. Centre comerciale, coafoare și magazine mai mari ar trebui să se redeschidă începând cu 1 mai, deși planul s-ar putea schimba dacă accelerarea infecțiilor se va produce.
Coronavirusul continuă să se răspândească vertiginos la nivel global și, până în acest moment, peste 1,85 de cazuri deCOVID-19au fost raportate în 210 țări și teritorii, în timp ce numărul deceselor confirmate printre pacienții infectați a trecut de 114.000.
Totuși, potrivit datelor centralizate de Worldometer, mai există 1,31 de milioane de cazuri active, având în vedere că mai bine de 423.000 de persoane s-au vindecat, după ce contractaserăCOVID-19.
Anliștii de la Deutsche Bank au publicat un studiu care prezice când ar urma să fie eliminate restricțiile și carantina impuse de guverne pentru combaterea răspândirii coronavirusului.
Pe baza experienței din Hubei, experții cred că SUA și Germania ar putea începe să ridice restricțiile pe 22 mai. Primele măsuri de renunțare a restricțiilor în Italia ar putea fi luate pe 7 mai, având în vedere că focarul sever a început mai devreme, în timp ce Spania și Franța ar putea lua astfel de măsuri pe 18 mai, iar Marea Britanie după 23 mai, scrie barrons.com.