Ministerul Transporturilor anunță că în urma unui nou zbor efectuat de o aeronavă Tarom, au fost aduse din China 350.000 de măști FFP2. Astfel, O aeronavă Tarom Bopeing 737-800 NG a aterizat joi pe aeroportul Otopeni, după o cursă tur-retur până în Shenzen, China. Zborul a adus în țară circa 350.000 de măști FFP2 în urma unei achiziții realizată din China de către mai mulți parteneri asociați în campania “Donează pentru linia întâi”.
Echipajul a fost format din zece persoane: șase piloți comandanți, doi tehnicieni și doi supervizori responsabili cu siguranța și centrajul încărcăturii pe durata zborului, notează instituția.
După revenirea echipajul va intra în perioada de izolare obligatorie și, ulterior, va putea să fie planificat pentru zborurile următoare.
Materialele sanitare vor fi distribuite spitalelor desemnate pentru gestionarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus.
Aeronava Tarom, de tipul BOEING 737-800 NG, care a aterizat astăzi pe aeroportul Otopeni a realizat cursa în baza unui contract comercial perioada 8-9 aprilie 2020, pe ruta București – Almaty (Kazahstan) – Shenzhen (China) pentru a aduce 5 tone (cca 50 mc) de materiale sanitare necesare în lupta cu noul virus coronavirus (COVID-19).
Sunt așteptate și alte transporturi de materiale și echipamente sanitare efectuate de către Compania TAROM, care vor fi comunicate pe măsură ce se vor concretiza.
Acesta este al doilea zbor efectuat în China pentru aducerea în țară a produselor medicinale. Amintim faptul că săptămâna trecută, România a primit 200.000 de măști de protecție FFP2 din China, ca urmare a unei achiziții efectuate de către UNIFARM SA.
Tot săptămâna trecută, o aeronavă C-27 J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române a adus 100.000 de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia, achiziție realizată prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
„Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren”, se arată în comunicatul MapN.
Producția autohtonă de măști de protecție și de combinezoane a primit la rândul ei undă verde.Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că prima linie de producție este în Maramureș, iar aici se fabrică 150.000 de măști pe zi.
În etapa a doua, din 15 aprilie, se vor produce aici și combinezoane.În etapa a douăvorfi500.000 pentru populație și 150.000 pentru spitale. De asemenea, aici se vor face și 1.000 de combinezoane pe zi
O altă fabrică de echipamente de protecție va fi la Galați, a mai menționat ministrul Economiei, precizând că l-a informat și pe președintele Klaus Iohannis cu privire la aceste demersuri.În Galați se vor produce 150.000 de măști.