Guvernul Japoniei a decretat stare de urgență și alocă aproape un trilion de dolari pentru combaterea efectelor economice cauzate de COVID-19

Guvernul Japoniei a decretat stare de urgență și alocă aproape un trilion de dolari pentru combaterea efectelor economice cauzate de COVID-19
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a decretat marți stare de urgență pentru combaterea infecțiilor cu coronavirus în marile centre urbane și a lansat un pachet de stimulare a economiei de aproape 1 trilion de...

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a decretat marți stare de urgență pentru combaterea infecțiilor cu coronavirus în marile centre urbane și a lansat un pachet de stimulare a economiei de aproape 1 trilion de dolari pentru a contracara efectele produse în economie.

Starea de urgență, care oferă autorităților mai multă putere, menită să-i preseze pe oameni să rămână acasă și să se închidă întreprinderile, va dura o lună și va fi impusă în capitala Tokyo și alte șase prefecturi, reprezentând aproximativ 44% din populația Japoniei, adică 56 de milioane de locuitori.

Încă de luni, se aștepta ca premierul nipon să prezinte planurile privind combaterea efectelor economice provocate de coronavirus.

„Nu este exagerat să spunem că economia Japoniei și cea mondială se confruntă cu cea mai mare criză postbelică chiar acum. Vom proteja cu orice preț forța de muncă și viața cetățenilor ”, a spus Abe într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Marile magazine precum Isetan Mitsukoshi au anunțat închideri , în timp ce restaurantele și barurile din jurul Tokyo – multe dintre acestea încă funcționau la începutul acestei săptămâni – se pregăteau să închidă activitatea.

Abe a spus că, prin reducerea contactului între oameni cu 70% la 80%, guvernul speră că infecțiile vor scădea.

Guvernul a aprobat pachetul de stimulare, în valoare de 108 trilioane de yeni (990 miliarde de dolari). Aceasta este egală cu 20% din producția economică a Japoniei, mai mult decât 11% din producția americană pentru pachetul de stimulare al președintelui Donald Trump și 5% din producția pentru pachetul german.

Cheltuieli fiscale record, puse la dispoziție de guvernul nipon pentru combaterea COVID-19

Cheltuielile fiscale directe vor fi de 39,5 trilioane de yeni, mai mult decât dublul sumei cheltuite de Japonia în urma prăbușirii economice din 2008.

Japonia a reușit să evite înmulțirea focarelor de coronavirus, dar o creștere recentă și constantă a infecțiilor la Tokyo, Osaka și alte zone a dus la sporirea îngrijorărilor.

Infecțiile cu coronavirus din Tokyo s-au dublat la aproximativ 1.200 în ultimele cinci zile, cu peste 80 de cazuri noi raportate marți, reprezentând mai mult de un sfert din cazurile raportate în țară. Aceasta a determinat unii critici să spunăcă măsura guvernuli a venit prea târziu.

Abe a menționat părerea experților că, în acest ritm, numărul cazurilor de infectări ar putea sări de 10.000 în două săptămâni și la 80.000 într-o lună.

„În mod clar, abordăm limita în ceea ce privește paturile de spital”, a spus el.

„Transportul public, cum ar fi trenurile și autobuzele vor circula normal și nu vom bloca drumurile – toți experții sunt de acord că nu este necesar să facă acest lucru”, a mai spus premierul nipon.

În SUA, Congresul a aprobat un plan financiar de 100 miliarde de dolari

În ceea ce privește stimulentele economice adoptate în SUA, Congresul american a adoptat un plan de ajutor social de aproximativ 100 de miliarde de dolari destinat americanilor afectați de impactul economic al pandemiei de coronavirus.

Deși planul s-a bucurat de o susținere largă în rândul republicanilor și al democraților, planul a fost văzut drept un eșec.

Decizia a fost luată în contextul în care responsabili americani şi Casa Albă negociau un plan gigant de relansare economică care ar putea merge până la alocarea a 1.300 miliarde de dolari, relatează AFP.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`