Italia: Numărul real al persoanelor infectate cu COVID-19 ar putea fi de 20 de ori mai mare

Publicat: 30 04. 2020, 19:13
Foto: Hepta

Specialiștii atrag atenția că numărul persoanelor infectate în Italia este mult mai mare decât cel știut în mod oficial. Asfel dacă, potrivit datelor oficiale, în Italia au fost diagnosticate pozitiv un număr de peste 200.000 de persoane, în realitatea numărul infectărilor cu COVID-19 ar putea fi de 10 pâna la 20 de ori mai mare, susține Stefano Merler, din cadrul fundaţiei Bruno Kessler,

”În prezent (în Italia) între 3% şi 4% din populaţie poate fi infectată, adică aproximativ patru milioane de persoane”, a spus Merler la o conferinţă de presă, potrivit agenției EFE.

În urma unui studiufundamentat pe aceste date, guvernul condus de Giuseppe Conte a elaborat un plan de relaxare a măsurilor de combatere a COVID-19, începând din 4 mai. Vor fi reluate activităţile industriale, astfel că aproximativ 4,5 milioane de angajaţi vor reveni la lucru, dar vor fi menţinute restricţiile privind circulaţia persoanelor şi încă nu se deschid magazinele mari, restaurantele şi restul sectorului serviciilor.

Ridicarea restricțiilor în Italia

Italienii vor avea libertatea să se deplaseze în interiorul regiunilor în care se află, dar nu și între regiuni. Se vor putea face din nou ceremonii de înmormântare, dar nu vor putea participa mai mult de 15 persoane și, ideal, ar fi să se desfășoare în aer liber.

Sportivii își vor putea relua antrenamentele și, în general, oamenii vor putea face exerciții și în arii mai extinse, nu doar în apropierea locuințelor.

Barurile și restaurantele, care au funcționat în această perioadă doar pentru serviciul de livrare, își vor putea relua activitatea, dar cumpărătorii nu vor avea voie să stea la mese, ci-și vor consuma produsele acasă ori la birou. Italienii vor putea lua masa în oraș abia din 1 iunie. Tot atunci se vor deschide saloanele de coafură și înfrumusețare.

Muzeele, librăriile și magazinele închise în această perioadă își vor relua activitatea din 18 mai. Tot de atunci, sportivii se vor putea antrena în echipe. Ceremoniile religioase vor fi în continuare interzise.

Alexandru Rafila:Pot exista situații în care să existe o diferență de până la 18 ori între numărul de cazuri confirmate și numărul de cazuri reale

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seara într-o intervenție televizată că nu se cunoaște în România numărul exact al îmbolnăvirilor, în condițiile în care au fost multe persoane asimtomatice care nici nu au știut că au fost infectate.

Pot exista situații în care să existe o diferență de până la 18 ori între numărul de cazuri confirmate și numărul de cazuri reale, așa cum se întâmplă în Franța.

”Este adevărat că nu ştim cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, nu au ştiut că au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au făcut să se prezinte la medic. În Franţa sunt 200.000 de cazuri confirmate, iar studiul de seroprevalenţă mi-a arătat că sunt 6% dintre francezi, adică 3,6 milioane de persoane. Asta înseamnă o diferenţă de 18 ori”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.