COVID-19: Italia ar putea ridica restricțiile mai devreme decât era planificat
Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că analizează relaxarea restricțiilor mai devreme decât a fost planificat inițial, în timp ce a cerut Uniunii Europene să se asigure că resursele dintr-un nou fond de recuperare sunt disponibile în a doua jumătate a anului pentru a ajuta economia devastată.
Conte, sub presiunea aliaților din cadrul coaliției guvernamentale, a liderilor regionali și a reprezentanților mediului de afaceri, precum și a opiniei publice, după două luni de măsuri de izolare pentru combaterea coronavirusului, a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că se observă „o scădere accentuată a PIB-ului, iar consecințele economice vor fi foarte dureroase”.
Italia a redus parțial blocarea economică pe 4 mai, permițând companiilor din industrie și firmelor de construcții să reînceapă activitatea. De asemenea, magazinele urmează să se redeschidă pe 18 mai, iar barurile, restaurantele și frizerii ar trebui să fie deschise din nou la 1 iunie, scrie bloomberg.
„Adunăm datele și împreună cu experții, definim reguli clare de siguranță pentru lucrători și clienți”, a spus Conte. „Dacă situația va rămâne sub control la nivel epidemiologic, vom putea fi de acord cu unele accelerări a măsurilor de relaxare.”
Economia Italiei se va micșora cu 9,5% în acest an, a declarat Comisia Europeană miercuri (6 mai). Guvernul de la Roma estimează că producția va scădea cu 8%, în timp ce Bloomberg Economics observă o contracție de 13%. Un sondaj Ipsos publicat sâmbătă a arătat că 58% dintre italieni doresc ca toate sectoarele economice să repornească cât mai curând posibil. Asistența instituțiilor UE este esențială pentru a limita daunele economice, inclusiv o propunere a Comisiei Europene pentru un fond de recuperare finanțat în comun de statele membre.
Primele etape de ridicare a restricțiilor în Italia, grav afectată de COVID-19
Autoritățile italiene au dispus o ridicare graduală a restricțiilor după data de 4 mai. Italienii pot , în număr mic, să-și viziteze rudele și apropiații. Parcurile, fabricile și șantierele sunt redeschise, dar școlile vor rămâne închise până în septembrie.
Italienii vor avea libertatea să se deplaseze în interiorul regiunilor în care se află, dar nu și între regiuni. Se vor putea face din nou ceremonii de înmormântare, dar nu vor putea participa mai mult de 15 persoane și, ideal, ar fi să se desfășoare în aer liber.
Barurile și restaurantele, care au funcționat în această perioadă doar pentru serviciul de livrare, își vor putea relua activitatea, dar cumpărătorii nu vor avea voie să stea la mese, ci-și vor consuma produsele acasă ori la birou. Italienii vor putea lua masa în oraș abia din 1 iunie. Tot atunci se vor deschide saloanele de coafură și înfrumusețare.
Muzeele, librăriile și magazinele închise în această perioadă își vor relua activitatea din 18 mai. Ceremoniile religioase vor fi în continuare interzise.
Italia, cea mai afectată țară din Europa de criza COVID-19
Italia rămâne țara cea mai afectată de criza sanitară provocată de COVID-19. Cele mai recente informații indică faptul că numărul de decese înregistrate în Italia, în martie 2020, a crescut cu peste 50% pe fondul pandemiei provocată de COVID-19. Mai exact, 54% din totalul de 25.354 de decese înregistrate în martie au fost provocate de COVID-19.
Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere că posibili pacienți decedați nu au fost testați pentru COVID-19.
Pe de altă parte, la acest număr de decese ar fi putut, la fel de bine, să fi contribuit și presiunea care apasă pe sistemul sanitar italian, în special în cele mai afectate zone ale țării.