Germania a extins, marți, măsurile de distanțare socială până la 29 iunie, ca parte a eforturilor de a restricționa răspândirea coronavirusului, potrivit unui acord între guvernul federal și autoritățile regionale.
În cadrul acestei extinderi, guvernele din cele 16 state federale ale Germaniei pot permite ca până la 10 persoane să se întâlnească.
Cu toate acestea, guvernul recomandă oamenilor să-și limiteze în continuare numărul de contacte sociale și să mențină cât mai restrânsă dimensiunea grupului. De asemenea, sugerează organizarea de întâlniri în aer liber, unde riscul de infecție este mai mic, scrie politico.eu.
Măsurile actuale urmau să se încheie pe 5 iunie, în așteptarea discuțiilor dintre cancelarul Angela Merkel și liderii celor 16 regiuni, care au în final puterea de a impune restricții.
Anterior, premierul din Turingia, Bodo Ramelow, a spus că statul său ar putea fi primul care a ridicat restricțiile în totalitate pe 6 iunie, dar mai târziu a părut să revină asupra acestor comentarii. Marți, Thuringia a declarat că își rezervă dreptul de a adopta măsuri care diferă de cele recomandate de guvernul național în spațiul public, dacă răspândirea infecției o permite.
Numărul de noi infectări e în scădere în Germania ajungând la 8.302, iar cel al vindecărilor bolnavilor de COVID-19 în creştere.
Primele măsuri de ridicare a restricțiilor care au blocat economia Germaniei au fost aplicate pe data de 4 mai, când au fost redeschidse parțial magazinele iar o parte din elevi s-au reîntors în clase. Mai multe măsuri d edistanțare socială au fost însă păstrate.
Asta în contextul în care Institutul Robert Koch (RKI) nu a recomandat ridicarea măsurilor pentru stoparea răspândirii infectărilor cu coronavirus.
Reticiența institutului s-a bazat pe faptul că cifrele privind numărul îmbolnăvirilor a continuat să crească și nu există niciun indiciu că ele vor scădea prea curând.
Mai multe protesteîmpotriva măsurilor restrictive luate de către autorități au fost organizateGermania. Poliția a arestat aproximativ 30 de persoane în timpul unei manifestații în fața clădirii Reichstag din Berlin, în urmă cu câteva săptămâni, din cauza nerespectării regulilor de retenție a coroanei.
În același timp cu mitingurile de la Berlin, mai multe proteste au avut loc și la Frankfurt și Munchen. În jur de 3000 de persoane s-au adunat la Marienplatz din Munchen. Potrivit martorilor oculari, manifestanții au acuzat politicienii și medicii pentru criza provocată deCOVID-19și pentru reducerea drepturilor fundamentale ale populației. Toți participanții s-au comportat pașnic.