COVID-19: Franța a raportat cel mai mic număr de decese provocate de noul coronavirus, de la impunerea restricțiilor

COVID-19: Franța a raportat cel mai mic număr de decese provocate de noul coronavirus, de la impunerea restricțiilor
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Autoritățile franceze au raportat duminică cea mai mică creștere zilnică a cazurilor noi de coronavirus și cel mai mic bilanț al deceselor, de la inițierea primelor măsuri restrictive pentru blocarea răspânidrii noului coronavirus, începând cu data de 17 martie , ceea ce dă speranță că cea mai gravă epidemie se va încheia în curând în Franța.

Numărul cazurilor confirmate a crescut cu 115 până la 144.921, au arătat datele ministerului sănătății, iar numărul morților a crescut cu 35 până la 28.367 – o creștere de doar 0.1%. Bilanțul raportat în weekend privind cazurile noi de COVID-19 și al deceselor a fost, de asemenea, cel mai mic, de când Franța a început să ușureze restricțiile imuse pentru răspândirea noului coronavirus, începând cu data de 11 mai, scrie Reuters.

Epidemiologul Laurent Toubian a sugerat că cea mai gravă epidemie a trecut și a spus că este posibil ca noul coronavirusul să nu revină, spre deosebire de pandemiile anterioare, precum gripa spaniolă din 1918.

„Dacă nu vedem o reapariție rapidă a epidemiei, s-ar putea să obținem o pauză de câteva săptămâni”, a spus el la BFM TV.

Regulile de distanțare socială rămân în vigoare în Franța pentru prevenirea răspândirii COVID-19

În ciuda reducerii restricțiilor, regulile de distanțare socială rămân în vigoare în Franța, iar ministrul Mediului, Elisabeth Borne, a declarat că guvernul nu dorește ca oamenii să călătorească în străinătate în această vară. Ea a mai spus că parcurile din Paris trebuie să rămână închise deocamdată, întrucât capitala este încă o „zonă roșie” pentru circulația coronavirusului.

Numărul de persoane aflate în terapie intensivă a continuat declinul neîntrerupt în ultimele săptămâni, scăzând cu 10 până la 1.655. A fost cel mai lent declin de la apogeul crizei, când 7.148 de persoane au fost în terapie intensivă.

În acest context, șipreședintele Franței, Emmanuel Marron, a declarat că este puțin probabil ca francezii să poată efectua vizite majore în străinătate în această vară. Acesta a mai precizat că și călătoriile în Europa ar putea fi limitate pentru a reduce riscul reapariției epidemiei decoronavirus.

Cum se realizează relaxarea restricțiilor impuse pentru blocarea răspândirii COVID-19 în Franța

Mai multe măsuri de relaxare a restricțiilor au fost luate de guvernul francez, în prima parte a lunii mai. Astfel, magazinele din Franța au fost redeschide, francezii au fost lăsați să circule liber fără să fie nevoiți să aibă asupra lor declarații iar activitatea economică în anumite setoare a fost reluată. Cu toate acestea, Guvernul francez a extins starea de „urgență pentru sănătate”, declarată pentru prima dată pe 22 martie, până la data de 10 iulie.

Aceasta oferă autorităților franceze noi competențe de a ține sub control focarele de COVID-19, pe măsură ce restricțiile sunt relaxate.

Persoanele care sosesc în orice teritoriu francez din afara UE, a Spațiului Schengen și din Marea Britanie, care au fost în „zone de focar” (stabilite de Ministerul Sănătății), vor fi supuse carantinei, pentru o perioadă inițială de 14 zile.

Totodată, premierul poate lua anumite măsuri prin decret, în cazul izbucnirii unor noi focare de COVID-19, cum ar fi: reglementarea sau interzicerea circulației persoanelor și a vehiculelor și reglementarea accesului la mijloacele de transport, precum și condițiile de utilizare a acestora; ordonarea închiderii provizorii și reglementarea deschiderii spațiilor publice; ordonarea „rechiziționării” persoanelor și a tuturor bunurilor și serviciilor necesare pentru lupta împotriva COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`