COVID-19: Europenii riscă să rămână fără stocuri suficiente de plasmă pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus
Europa dorește să dețină controlul în ceea ce privește producerea de medicamente esențiale și în găsirea tratamentelor pentru COVID-19, dar se confruntă cu o mare problemă. Este dependentă de Statele Unite în ceea ce privește un ingredient critic: plasma din sânge. Pe măsură ce crește neîncrederea globală, oficialii Uniunii Europene se ocupă de modalități de a reduce dependența blocului de plasma americană, componenta lichidă a sângelui folosită pentru o serie de medicamente și acum aplicată pe scară largă în terapiile experimentale pentru tratarea COVID-19.
Potrivit unor jucători din industrie, criza coronavirusului ar trebui să împingă autoritățile să revizuiască sistemul de donare de sânge din Europa. Livrările de plasmă mai consistente ale Statelor Unite se datorează în parte sistemului său care plătește oamenii care doresc să doneze sânge folosit pentru a dezvolta medicamente. În majoritatea țărilor europene, donațiile nu sunt plătite din motive de siguranță și din motive etice, scrie Reuters.
O strategie pentru „obținerea independenței UE” în ceea ce privește plasma a fost discutată în cadrul unei reuniuni extraordinare a experților în organizată săptămâna trecută de Comisia Europeană, brațul executiv al UE.
Cursa mondială declanșată pentrutratamentele împotriva COVID-19
Un oficial al Alianței Europene a Sângelui (EBA), care reunește instituții non-profit pentru colectarea sângelui din Europa, a declarat că preocupările cu privire la livrările de sânge au crescut în ultimele luni, deoarece Europa și Statele Unite au încercat să achiziționeze resurse esențiale împotriva coronavirusulu, precum vaccinuri și echipament medical de protecție.
Grijile europene cu privire la plasmă au fost, de asemenea, exacerbate de blocajele COVID-19, care au ținut mulți donatori departe de centrele de colectare a sângelui, a declarat oficialul EBA.
Un oficial al Comisiei a spus că au fost luate măsuri în timpul pandemiei pentru „atenuarea riscului” de insuficiență a plasmei, inclusiv o relaxare a condițiilor pentru centrele de colectare a sângelui. Deși nu s-au înregistrat deficiențe de transfuzii, experții au spus că pot apărea probleme mai târziu în an pentru furnizarea de medicamente derivate din plasmă.
Epidemia a sporit cererea de plasmă neprocesată, deoarece mulți medici din întreaga lume o transfuzează direct de la supraviețuitori de COVID-19 la persoane infectate, adesea cu rezultate pozitive, deși eficacitatea acesteia este încă în curs de investigare. Inclusiv în România a fost folositîn premierătransferul de plasmă de la un pacient vindecat deCOVID-19, la un altul aflat în stare critică.
Luptă pentru găsirea unui vaccin minune împotriva COVID-19
O adevărată cursă contracronometru a fost declanșată, totodată, pentru găsirea unui vaccin eficient împotriva COVID-19.
La nivel mondial, peste 100 de vaccinuri împotriva noului coronavirus se află în teste, însă AstraZeneca anunță că în parteneriat cu cercetătorii de la Oxford, va începe în curând producția vaccinului minune.
În prezent, compania AstraZeneca poate produce două milioane de doze de vaccin.