O soluție pentru statele puternic afectate de criza generată de pandemia de COVID-19 ar putea fi emiterea de obligațiuni (eurobonduri) pentru a face față consecințelor economice, a declarat preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno.
Anunțul acestuia eare loc în contextul în care țările din zona euro au convenit în data de 9 aprilie un pachet de măsuri de urgenţă în valoare de aproximativ 500 de miliarde de euro pentru a susţine activitatea economică.
Planul de relansare nu s ebucură însă de un consens în ceea ce privește modalitatea de finanțare, existând în acest moment un puternic dezacord în special posibilitatea recursului la emiterea de obligaţiuni comune.
Întrebat despre posibilitatea de a emite eurobonduri în situaţia actuală, Mario Centeno a răspuns pentru Corriere della Sera: „Nu neapărat, dar nu exclud o astfel de posibilitate. Există o propunere de a utiliza bugetul european şi una de a emite instrumente comune de datorie. Şi una nu o exclude pe cealaltă”.
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să dezbată aceste chestiuni cu prilejul unei videoconferinţe care va avea loc în data de 23 aprilie.
„Va fi o reuniune importantă. Mă aştept să ne indice o direcţie”, a spus Centeno, întrebat despre deciziile ce ar putea fi luate la acest summit cu privire la un posibil fond de relansare de 1.500 miliarde de euro.
Statele UE au părut mai divizate ca oricând în cadrul reuniunii Eurogrupului ce trebuia să găsească instrumentele care să finanţeze stabilizarea şi depășirea impasului economic cu care se confruntă zona Euro.
În urma unor discuții interminabile, Eurogrupul a fost blocat de Olanda. Asta după ce summitul european din 26 martie unde Italia şi Spania au cerut emiterea de „coronabonduri” a fost blocat de Germania, Olanda, Austria şi Finlanda.
În acest context, prim-ministru portughez, António Costa, a pus, vineri, în discuție angajamentul Olandei față de Uniunea Europeană din cauza liniei sale dure privind sprijinul economic pentru țările afectate de coronavirus.
„Trebuie să știm dacă putem continua cu 27 de state în Uniunea Europeană, 19 [în zona euro] sau dacă există cineva care vrea să fie lăsat în afara. În mod natural, mă refer la Olanda”, a spus Costa, potrivit politico.eu.
De asemenea, Costa a apărat rolul Comisiei Europene în timpul crizei, spunând că „a acționat în măsura maximă a capacităților sale”. Responsabilitatea, a spus el, „revine Consiliului … și nu există niciun transfer de responsabilități către Bruxelles”.