Coronavirus | Dintre animalele de companie, cele mai expuse sunt pisicile / La o grădină zoologică din New York mai multe animale au simptome de infectare cu Covid 19

Publicat: 07 04. 2020, 13:16

Mulți iubitori de animale de companie s-au întrebat dacă prietenii lor necuvântători pot contacta noul coronavirus. Răspândindu-se atât de ușor de la om la om, nu-i de mirare că proprietarii de câini sau pisici își fac griji cu privire la testarea pozitivă cu COVID-19 a micuțelor patrupede.

De altfel, noul coronavirus a făcut deja un triplusalt în imaginația colectivă: de la un liliac chinez ar fi trecut la pangolin, de la pangolin la om și, în saltul său cel mai recent, de la om la pisici și câini.

Opiniile oamenilor de știință sunt însă împărțite. O partea dintre aceștia susțin că noul coronavirus nu poate fitrasferat de la om la animal.

Un tigru de la o gradină zoologică din New York, infectat cucoronavirus

Totuși, reprezentanții Zoo Bronx susțin că un tigru malaezian de în vărstă de 4 ani de la gradina zoologică din New York a fost testat pozitiv ca fiind infectat cu noulcoronavirus.

Ar mai fi, spun reprezentanții grădinii zoologice și alte animale cu simptome, dar neconfirmate.

Trebuie însă să ținem cont de faptul că în Statele Unite există deja peste 330.000 de persoane infectate înregistrate și un singur animal testat pozitiv cu COVID-19.

Pisicile, mai expuse infectării cu COVID-19 față de alte animale

Potrivit cercetătorilor, pisicile ar fi la fel de sensibile la COVID-19, dar nici nu există studii care să confirme aceste suspiciuni, spune Víctor Briones, de la Centrul de Supraveghere a Sănătății Veterinare din cadrul Universității Complutense din Madrid, potrivit El Pais.https://www.b1tv.ro/stiri/externe/caz-rar-in-belgia-o-pisica-s-a-infectat-cu-noul-coronavirus-de-la-stapana-sa-326992.html

Coronavirus la animale. Ce spune OrganizațiaMondială pentru Sănătatea Animalelor

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) spune că nu sunt date științifice cu privire la transmiterea coronavirusului de la om la animal.

Hong Kong a raportat inițial două cazuri pozitive de câini – un Ciobanesc German și un Pomeranian – după ce au analizat 17 câini și opt pisici în locuințeșe persoanelor ctestate pozitiv cu COVID-19.

De asemenea, la data de 23 martie, autoritățile belgiene au raportat și cazul unei pisici „suspectate” că ar fi suferit o infecție cu coronavirus, iar la 31 martie, Hong Kong a anunțat din nou că o pisică a fost pozitivă.

China a făcut experimente pe pisici, pentru a arăta că pot fi infectate cu COVID-19

De asemenea, în China, o echipă a Institutului de Cercetare Veterinară Harbin a făcut teste pe mai multe animale din diferite specii, în interiorul unui laborator de înaltă securitate.

Rezultatele preliminare ale acestora, publicate pe 31 martie, sugerează că noul coronavirus se reproduce slab la câini, porci, pui și rațe, dar se resimte mai grav în cazul felinelor.

De altfel, pisicile care au fost confirmate pozitiv în China au și fost eutanasiate.

Până în prezent, nu există studii care să ateste răspândirea coronavirusului de la om la animal

Asociația Americană de Medicină Veterinară și-a exprimat scepticismul cu privire la aceste rezultate, obținute cu foarte puține animale și în condiții de laborator.

„Faptul că un animal poate fi infectat experimental cu un virus nu înseamnă că se infectează cu același virus în condiții naturale”, avertizează organizația.

În concluzie, cu peste 1,2 milioane de cazuri raportate la oameni, infecția cu coronavirus a fost confirmată doar la doi câini, una sau două pisici și un tigru.

Și nu există niciun indiciu că animalele de companie au transmis virusul.

„În consecință, nu există nicio justificare pentru luarea de măsuri în cazul animalelor de companie”, transmite Organizația Mondială a Animalelor, care recomandă totuși persoanelor bolnave să evite contactul cu patrupedele.