COVID-19: Cercetători din toată lumea își exprimă îngrijorarea cu privire față de studiul care a dus la suspendarea hidroxiclorochinei

Publicat: 29 05. 2020, 14:29

Zeci de oameni de știință au publicat o scrisoare deschisă în care își exprimă „îngrijorarea” cu privire la metodele amplului studiu publicat în Lancet, care a dus la suspendarea studiilor clinice ale hidroxiclorochinei.

Lansat a publicat pe 22 mai, un studiu care se bazează pe date de la aproximativ 96.000 de pacienți internați în decembrie și aprilie în 671 de spitale și compară starea celor care au primit tratament cu cea a pacienților care nu au făcut-o. Studiul concluzionează că controversatul tratament bazat pe hidroxiclorochină nu pare a fi benefic pentru pacienții cu Covid-19 și ar putea fi chiar dăunător.

Repercusiunile acestui studiu „au determinat mulți cercetători din întreaga lume să examineze în detaliu, publicația în cauză”, scriu autorii scrisorii deschise publicată joi seară, scrielaprovence.com.

„Această revizuire a ridicat preocupări privind metodologia și integritatea datelor”, subliniază cercetătorii înainte de a face o listă lungă de puncte problematice, printre care refuzul autorilor de a da acces la date.

Menționând că mediatizarea acestui studiu a provocat „îngrijorare considerabilă în rândul pacienților și participanților” la studiile clinice, ei solicită înființarea de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau o altă instituție, „independentă și respectată”, a unui grup responsabil de efectuarea unei analize independente a constatărilor studiului.

Printre semnatarii acestei scrisori deschise se numără cercetători din întreaga lume, de la Harvard la Imperial College London.

Printre semnatari se află și francezul Philippe Parola, colaborator al medicului Didier Raoult din Marsilia, care a contribuit în mare măsură la popularizarea acestui tratament.

OMS a suspendat testele privindhidroxiclorochina aplicate pe pacienții COVID-19

Publicarea studiului Lancet săptămâna trecută a determinat OMS să suspende „temporar”, ca măsură de precauție, includerea de noi pacienți în studiile clinice cu hidroxiclorochină, efectuate împreună cu partenerii săi din mai multe țări. Și Franța a decis să interzică aplicarea tratamentului.

Guvernul francez a revocat, miercuri, un decret prin care autoriza spitalele să prescrie medicamentul controversat pentru pacienții cu Covid-19, clorochină sau hidroclorochină, după ce Agenția de sănătate publică din Franța a transmis avertizări împotriva utilizării sale pentru a trataCOVID-19.

Ce spun specialiștii din România despre folosirea hidroxiclorochinei

Hidroxiclorochina apare în schema de tratament folosită în România și este folosită în continuare pentru tratarea pacienților de noul coronavirus.

Medicul Emilian Imbri, managerul spitalului de boli infecţioase “Victor Babeş” a explicat pentru B1.RO că decizia OMS nu înseamnă automat că administrarea medicamentului a fost interzisă, ci reprezintă doar o pauză de la efectuarea studiilor clinice.

La rândul său medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a declarat că deși medicamentul dă unele efecte adverse care pot deveni grave, dacă este adminsitrat eficient el dă rezultate bune în cazul pacienților infectați cu COVID-19. În ceea ce privește decizia OMS, Virgil Musta a precizat că scoaterea hidroxiclorochinei din studiile globale poate indica un război între marile companii din industria farmaceutică.