COVID-19: Austria negociază cumpărarea unui milion de doze de vaccin rusesc Sputnik V

COVID-19: Austria negociază cumpărarea unui milion de doze de vaccin rusesc Sputnik V
foto simbol: Pixabay

În afară de vaccinurile comandate de UE, Austria a primit recent și o ofertă din Rusia. Austria este în discuții cu Rusia pentru a cumpăra un milion de doze din vaccinul său împotriva coronavirusului Sputnik V, care nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, a declarat marți biroul cancelarului Sebastian Kurz.

Austria, în discuții cu oficialii rui pentru achiiționarea unui miliond e doze de vaccin Sputnik

Liderul conservator Kurz este supus criticilor partidelor de opoziție, deoarece guvernul său nu a cumpărat atât de multe vaccinuri împotriva coronavirusului, cât ar putea avea în cadrul sistemului de achiziții colective al Uniunii Europene. „Nu trebuie să existe clipe intermitente geopolitice în ceea ce privește vaccinurile”, a spus Kurz într-o declarație emisă de biroul său, adăugând că Austria este în discuții cu Rusia și Moscova s-a oferit să-i vândă un milion de doze începând cu luna aprilie. Singurul lucru care trebuie contat este dacă vaccinul este eficient și sigur, scrie kurier.at.

Declarația a menționat că EMA a lansat o revizuire continuă a Sputnik V, dar nu a repetat comentariile anterioare ale lui Kurz conform cărora Austria ar folosi vaccinul numai dacă este aprobat de autoritatea de reglementare pentru UE din cele 27 de națiuni.

Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în 58 de țări, cel mai recent în Mali, a declarat marți Fondul rus de investiții directe (RDIF), care promovează vaccinul în străinătate. Kurz s-a plâns, de asemenea, că vaccinurile sunt distribuite inegal în UE din cauza acestui sistem.

Austria se află în negocieri intense cu Rusia pentru livrarea a un milion de doze de Sputnik V în mai multe tranșe: 300.000 în luna aprilie, 500.000 în mai, 200.000 în iunie.

Negocierile au cuprins și discuții telefonice între Kurz si Putin. „Am vorbit la telefon cu Vladimir Putin, suntem în contact permanent cu ambasadorul Rusiei şi cu societăţile de producţie din Rusia”, a declarat Kurz în faţa presei, adăugând că aceste discuţii s-au referit atât la o „aprovizionare potenţială” cu ser rusesc „în cazul unei autorizaţii din partea EMA” (Agenţia Europeană a Medicamentului), cât şi la posibilitatea de a colabora la producerea vaccinului împotriva Covid-19.

Germania, pregătită să achiziționeze vaccinul rusesc

Dintre cele 27 de ţări membre ale UE, doar Ungaria a achiziţionat şi a început să utilizeze vaccinul rusesc, în timp ce Slovacia a primit primele 200.000 de doze, dar încă nu a început să le injecteze.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este pregătită să comande vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V pentru ţara sa, dacă va fi autorizat de UE, notează Le Figaro.

Merkel este crticată pentru ritmul lent în care se desfăşoară campania de vaccinare în Germania.

„În ceea ce priveşte vaccinul rusesc, sunt de părere că orice ser autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente ar trebui utilizat în UE,” a spus ea la o conferinţă de presă la Berlin. În acest caz, „aş prefera o comandă din partea UE, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci Germania ar trebui să acţioneze pentru ea însăşi şi asta vom face,” a adăugat Merkel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară