Pandemie de coronavirus: Peste 1,5 milioane de infectări și aproape 90.000 de decese la nivel mondial. UPDATE în timp real

Publicat: 09 04. 2020, 08:38
Foto: Pixabay

UPDATE:Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a prezentat, joi seară, principalele prevederi din Ordonanța Militară nr. 8, care actualizează regimul de restricții din România. Actul normativ va intra în vigoare în următoarele ore.

UPDATE:Nu au fost sistate ambulatoriile și nu au fost suspendate sau oprite nici activitățile din spitale, doar că s-a dat medicului alegerea de a opera un pacient acum sau peste o lună, în cazurile non-urgente, a afirmatRaed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, care a mai subliniat că decontarea serviciilor nu poate fi refuzată de către casele de asigurări.

UPDATE:Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că trebuie crescută progresiv capacitatea de testare pentru coroanvirus, „până la undeva între 8.000 și 10.000 de teste pe zi”.

UPDATE:PremierulLudovic Orbana dezvăluit joi seara, într-o intervenție pentru televiziunea publică, faptul că în urma aplicării șomajului tehnic angajaților din sectorul public se va face o economie de aproximativ 1,2 miliarde-1,5 miliarde de lei. De asemenea, pe perioada aplicării măsurii, angajații din sectorul public își vor pierde sporurile.

UPDATE:Secretarul de stat, Bogdan Despescu a declarat joi seara, într-o declarație de presă la sediul MAI, că cetățenii români care vor reveni în țară în perioda următoare pentru a petrece Paștele vor intra în carantină sau în autoizolare și nu vor sta alături de familiile lor.

UPDATE:Un nou bilanț tragic a fost înregistrat joi înItalia, unde numărul deceselor este din nou în creștere. Potrivit ultimelor informații furnizate de către autoritățile de la Roma, 610 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit, în ultimele 24 de ore, în peninsulă.

UPDATE:Rareș Bogdan, prim-vicepreședintelePNLși liderul delegației române din PPE, a comentat în termeni duri evenimentele de joi de la Aeroportul Internațional din Cluj, unde circa 1.500 de români au neglijat recomandările de distanțare socială și restricțiile de la nivel național, pentru a se îmbarca în zboruri de tip charter către Germania, unde lucrează în agricultură.

UPDATE:Premierul britanic Boris Johnson a fost mutat din secția de terapie intensivă, dar rămâne internat laSpitalul „St. Thomas” din Londra, unde este tratat pentru COVID-19

UPDATE:Lipsa de disciplină și senzația că nu li se poate întâmpla nimic sunt principalele motive pentru care cadrele medicale din România s-au infectat cu coronavirus, crede Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală, care a explicat că anumiți medici se simt de neatins în fața unui pericol precum COVID-19, pentru că au lucrat ani de zile în zona bolilor infecțioase și tropicale.

UPDATE:Radu Banciua comentat, în ediția de joi seară a emisiunii „Lumea lui Banciu”, situația de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, unde mai multe persoane au acuzat că li s-ar fi pretins mitădin partea personalului medical, pentru servicii ce vizau rudele decedate de la morga unității.

UPDATE:Premierul României,Ludovic Orban, a comentat joi seara, după sfârșitul ședinței de Guvern, haosul care a avut loc pe Aeroportul Internațional din Cluj Napoca, unde aproximativ 1.500 de români așteptau îngrămădiți ore în șir,fără să poată respecta distanțarea minimă pentru a se îmbarce în mai multe zboruri tip charter special organizate pentru a pleca să lucreze în agricultură, în Germania. Premierul a precizat că situația a fost creată pentru că directorul aeroportului nu a informat prefectul și comitetul județean de urgență pentru a putea lua măsurile necesare. În acest caz MAI va demara o anchetăpentru aflarea exactă a celor vinovați.

UPDATE:Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anunțat că fondurile din domenii non-vitale au fost diminuate, pentru a fi realocate către spitale, dar și către sectorul social.

UPDATE:În contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul Orban pregătește o rectificare bugetară extraordinară.

UPDATE:Primul caz de infecţie cu noul coronavirus în rândul personalului medical din judeţulTulceaa fost confirmat joi de către autorități. Este vorba despre o asistentă angajată a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), care se află în momentul de faţă internată în Secţia Boli Infecţioase.

UPDATE: Profesorii nu vor fi afectați de noul cadru pe care Guvernul îl pregăteşte pentru sectorul bugetar, care prevede o perioadă de lucru de 15 zile urmată de alte 15 zile de șomaj tehnic, a anunţat Ludovic Orban.

UPDATE: Ministrul Sănătății a declarat că România dispune de materialele sanitare necesare pentru spitalele care tratează pacienți infectați cu COVID-19, dar și de suficiente kit-uri de testare. Nelu Tătaru a mai susținut că sistemul sanitar românesc are probleme din cauza subfinanțării cronice, dar a ținut să pună un accent mai mare pe managementul defectuos.

UPDATE: Mănăstirea Dragomirna a fost închisă de Direcția de Sănătate Publică Suceava, după ce nouă măicuţe au fost depistate cu COVID-19.

UPDATE: Premierul Pedro Sanchez, care dă explicații joi, în Congres, cu privire la motivele pentru care cere prelungirea stării de alarmă din Spania, este „convins” că peste două săptămâni va fi nevoit să ceară „o nouă prelungire de 15 zile”.

UPDATE: Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat joi deschiderea unui dosar penal in rem pentru luare de mită la morga Spitalului Județean Suceava, după ce mai multe persoane au acuzat că li s-au cerut să depună câte 100 de lei într-o cutie de carton, pentru servicii ce vizează rudele decedate.

UPDATE: Premierul Boris Johnson a avut parte de o noapte liniștită și se simte mai bine la patru zile distanță de momentul în care era internat la spital, cu COVID-19, dar rămâne la terapie intensivă, în timp ce guvernul său revizuiește cea mai stringentă carantină din istoria Regatului Unit pe timp de pace.

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică anunță că numărul îmbolnăvirilor cuCOVID-19a trecut de 5.000.Ultima raportare, joi, ora 13.00, arată că pe teritoriul țării noastre 5.202 oameni sunt infectați cu noulcoronavirus, dintre care 441 doar în ultimele 24 de ore. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 647 au fost declarate vindecate și externate.

UPDATE: Epidemia de coronavirus a mai făcut două victime în România, bilanțul total ajungând la 229 decese.

UPDATE: Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus îi răspunde lui Donald Trump, după ce președintele Statelor Unite ale Americii a acuzat OMS că este apropiată de China și, drept urmare, nu a gestionat cum trebuie epidemia. Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut, în acest context, ca pandemia de cornavirus să nu fie „politizată”.

UPDATE: Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Coreea a elaborat un studiu, potrivit căruia noul coronavirus se poate reactiva la persoanele care au fost declarate vindicate.

UPDATE: Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în România a ajuns, joi dimineață, la 227, după ce alte șapte persoane infectate au murit. Ultimele victime raportate sunt din București, Brașov, Mureș, Hunedoara și Alba. Aveau vârste între 64 și 88 de ani.

UPDATE: Raed Arafat este de părere că România nu a ajuns încă în vârful epidemiei de coronavirus. Totuși, secretarul de stat a putut face o estimare legată de o eventuală dată la care restricțiile implementate de autorități, prin mai multe ordonanţe militare, ar putea fi relaxate.

UPDATE: Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a transmis o serie de modificări legate de procesiunile din preajma sărbătorii de Paște, pe care credincioșii vor trebui să le respecte, în contextul epidemiei de coronavirus din țară.

UPDATE: 20 de români se află la bordul navelor de croazieră Zaandam şi Rotterdam, unde au fost depistate cazuri de COVID-19. Aceștia fac parte din personalul angajat, iar navele sunt ancorate în prezent în Fort Lauderdale, SUA, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE: China a luat miercuri noi măsuri pentru a încerca să împiedice un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, care ar putea fi provocat de persoane infectate care nu prezintă simptome, întrucât țara a raportat o creștere modestă în rândul celor infectați cu virusul.

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime. Numărul îmbolnăvirilor a depășit pragul de 1,5 milioane și sunt peste 88.500 de decese la nivel mondial. Alți peste 48.000 de oameni sunt în stare gravă sau critică. În schimb, numărul celor care s-au vindecat a depășit 330.500. În continuare, Statele Unite, Spania și Italia sunt țările care înregistrează cele mai multe infectări cu COVID-19. Iar decesele cele mai multe au fost raportate în Italia, urmată de Statele Unite și Spania.

Pandemie de coronavirus – Cele mai afectate state

În SUA sunt raportate acum 435.128 de îmbolnăviri și 14.795 de decese. Alți 9.279 de oameni sunt în stare critică. În schimb, 22.891 de persoane s-au vindecat.

Spania a depășit Italia la numărul de cazuri înregistrate – sunt 148.220. Dintre acestea, 48.021 sunt recuperate, adică oameni vindecați, 7.069 sunt situații critice, iar 14.792 de persoane au murit.

În Italia, coronavirsul a ucis 17.669 de oameni, iar alți 3.693 sunt în stare critică. Un număr de 26.491 de oameni s-au vindecat. În total, aici sunt 139.422 de infectări cu COVID-19.

Germania continuă să înregistreze un număr relativ mic de decese în raport cu numărul total al îmbolnăvirilor. Sunt 113.296 de infectări cu coronavirus și ”doar” 2.349 de morți. 4.895 de persoane sunt în stare critică, dar 46.300 s-au vindecat.

În Franța sunt 112.950 de îmbolnăviri cu COVID-19, din care 10.869 au dus la deces, 7.148 sunt critice, iar 21.254 sunt cazuri recuperate.

După numărul total de îmbolnăviri raportate, Franței îi urmează China, țara din care s-a răspândit virusul, cu 81.865 de cazuri. Aici, 3.335 de oameni au murit, 77.370 s-au vindecat și 176 sunt în stare critică.

Iranul raportează 64.586 de îmbolnăviri, din care 29.812 sunt cazuri recuperate și 3.987 sunt situații grave. 3.993 decese au fost raportate de această țară. De menționat că în cazul Iranului și Chinei există dubii la nivel internațional privind cifrele pe care le anunță.

La rândul ei, Marea Britanie are până acum 60.733 de cetățeni infectați, din care 7.097 au murit și doar 135 s-au vindecat. Alte 1.559 de persoane sunt în stare critică.

Epidemie de COVID-19 în România – Cel mai recent bilanț

În România, epidemia de coronavirus a ucis 220 de persoane, cele mai recente victime fiind raportate miercuri seară. Este vorba despre persoane cu vârste între 35 și 85 de ani, din Suceava, Sibiu, Arad, Bistrița-Năsăud și București.

Cele mai multe decese au fost înregistrate până acum în Suceava (57), Arad (22), București (21), Hunedoara (20) și Ialomița (10).
Cele mai multe cazuri de COVID-19 au fost raportate în Suceava (1.430), București (637), Timiș (227), Neamț (196), Hunedoara (174), Arad (161) și Brașov (161).

Potrivit celei mai recente informări, de miercuri, ora 13.00, în România au fost confirmate în total 4.761 de infectări. 528 de oameni s-au vindecat, dar peste 160 erau internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Până miercuri, la ora 13.00, în România erau 25.556 de persoane în carantină și 89.976 în izolare la domiciliu.

În total au fost deschise 335 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar în ultimul interval de 24 de ore, până la data informării, au fost aplicate circa 6.700 de amenzi în cuantum de aproape 15 milioane de lei.

În Diaspora, 651 de români s-au îmbolnăvit, cei mai mulți în Italia (412), și 37 au murit, majoritatea locuind tot în Italia (11).