COVID-19: A apărut testul rapid pentru detectarea noului coronavirus, cu o eficiență de 94%
Un nou pas înainte a fost făcut în lupta cu pandemia de COVID-19. Compania farmaceutică Roche a anunţat vineri lansarea testului rapid antigen Elecsys pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 ce provoacă boala COVID-19.Cu ajutorul acestui test infectarea poate fi detectată în doar 18 minute.
Teste rapide, cu o precizie de 94%
De asemenea, noul test elimină una dintre principalele probleme ale testelor rapide, lipsa de precizie. Noul test are o eficiență de 94% în detectarea bolii.
Compania notează într-un comunicat că va accelera canalele sale de producţie pentru a putea fabrica peste 10 milioane de teste, în cazul unei cereri masive, şi că a solicitat deja autorizaţie de comercializare de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA.
Testele antigen permit diagnosticarea cu o rapiditate mai mare decât cele PCR amplu utilizate şi care necesită cel puţin câteva ore pentru analizarea lor.
De asemenea, testele PCR au o mai mare sensibilitate, ceeea ce face ca în unele cazuri rezultatele să fie fals pozitive. Roche a precizat că testul său rapid Elecsys va fi folosit la testarea vaccinului dezvoltat de Moderna, în urma unui acord semnat săptămâna aceasta între cele două companii farmaceutice.
Directorul executiv al EMA, despre vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate dePfizer/BioNTechșiModerna
Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a declarat că datele prezentate agenției de către companiilePfizer/BioNTechşiModernacu privire la vaccinurile lor anti-COVID-10 sunt „foarte solide”.
Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentelor, a catalogat drept „foarte solide” datele primite de EMA de laPfizer/BioNTechşiModernacu privire la vaccinurile antioronavirus pe care le dezvoltă.
„Dispunem de un set de date cu privire la peste 30.000 de subiecţi care au fost monitorizaţi de-a lungul unor teste clinice. Avem la dispoziţie date foarte solide pe baza cărora să luăm o decizie, atât în ceea ce priveşte siguranţa, cât şi eficacitatea”,a declarat Emer Cooke, în cadrul Comisiei de sănătate publică a Parlamentului European, potrivitReuters.
EMA urmeazăsă finalizeze evaluarea datelorpână pe 29 decembrie pentru vaccinulPfizer/BioNTech, respectiv până pe 12 ianuarie, cel mai târziu, pentru vaccinulModerna.
„Acum, însă, nu putem garanta că vom avea un rezultat pozitiv al evaluărilor. Trebuie să ne asigurăm că vom analiza aceste date în mod corect”,a punctat ea.