Cea mai bogată femeie din Africa, acuzată de corupţie masivă într-o anchetă jurnalistică de mari proporții: Cum a sifonat aceasta fondurile Angolei
Isabela dos Santos, fiica fostului președinte din Angola și cea mai bogată femeie din Africa, este acuzată că a ”sifonat fondurile ţării” într-o anchetă a Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) publicată în weekend. Vizată deja de o anchetă judiciară în propria țară, miliarda se apară și susține că totul este o o ţesătură de ”minciuni”.
Cele 36 de publicaţii membre ale Consorţiului, între care BBC, The New York Times sau Le Monde, au mobilizat 120 de jurnalişti în aproximativ 20 de ţări, pentru a exploata o divulgare a 715.000 de documente şi a dezvălui ”cum o armată de societăţi financiare occidentale, avocaţi, contabili, funcţionari şi societăţi de administrare au ajutat-o” pe această femeie în vârstă de 46 de ani ”să ascundă averi autorităţilor fiscale”.
MEGA VEDETĂ DIN ROMÂNIA, DEZBRĂCATĂ COMPLET: ȘI-A MÂNGÂIATZONELE INTIME ȘI A INTRAT ÎN… (GALERIE FOTO NECENZURATĂ)
Sub numele „Luanda Leaks”, jurnaliștii publică divulgări de date orchestrată de unul sau mai mulţi anonimi de la societatea de aministrare financiară care-i aparţine lui Isabel dos Santos cu sediul în Portugalia, ”probabil obţinute printr-un atac informatic”, conform Le Monde.
În ancheta jurnalistică se arată cum dos Santos folosea ”inginerii financiare” pentru a se îmbogăți și se divulgă și numele societăţilor care au ajutat-o şi sumele în joc.
Prin intermediul a ceea ce Le Monde numeşte o ”nebuloasă alcătuită din 400 de societăţi identificate în 41 de ţări”, Isabel dos Santos a înfiinţat o adevărată ”schemă de acaparare a bogăţiilor publice”.
Ancheta ICIJ dezvăluie între aletele că societăţi de consiliere occidentale – precum PwC şi Boston Consulting Group – ”par că au ignorat semnale de alarmă” şi au ajutat-o pe ”prinţesa din Luanda” să-şi ascundă bunurile publice.
Investigaţia are la bază scrisori cenzurate care arată cum nume mari de consultanţi – ca Boston Consulting sau KPMG – au căutat să-i deschidă conturi bancare netransparente.
La începutul lui ianuarie, justiţia portugheză a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la femeia de afaceri, care deţine interese în numeroase întreprinderi din ţară, în vederea spălării banilor publici.
De altfel, aceasta este sespectă în mai multe anchete a justiției angoleze că a deturnat, împreună cu soţul său danez de origine congoleză Sindika Dokolo, peste un miliard de dolari din conturi ale întreprinderilor publice Sonangol (petrol) şi Endiama (diamante) pentru a-şi alimenta propriile afaceri. Tatăl său, José Eduardo dos Santos, a condus Angola cu o mână forte timp de 38 de ani (1979-2017).