Coronavirusul ‘COVID-19’ a dus la scăderea, cu un sfert, a poluării Chinei. Cum anume a avut loc această evoluţie și care este impactul la nivel global

Publicat: 29 02. 2020, 22:41
Sursă foto: hepta.ro

Epidemia de coronavirus ‘COVID-19’ şi carantina impusă de autorităţi au dus la scăderea drastică a producţiei industriale a Chinei, la diminuarea cererii de electricitate şi pe cale de consecinţă la scăderea poluării, aratădatele centralizate de Carbon Brief.

Practic, activitatea industrială chineză a scăzut între 15-40% (în funcţie de sectorul economic), China poluând cu aproximativ 110,2 milioane de tone de dioxid de carbon mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Procentual, scăderea de la un an la altul este de 25%. În februarie 2019, China emana în atmosfera aproximativ 440,9 milioane de tone de dioxid de carbon.

De precizat că 110,2 milioane de CO2 este echivalentul a 6% din toate emisiile de la nivel global.

Datele analizate de „Carbon Brief” mai indicăși faptul că cele mai importante rafinării de petrol chineze lucrează la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace din cauza cererii reduse.

Și centraleleelectricepe bază de cărbune (printre cele mai poluante) au raportat cea mai scăzută activitate din ultimii patru ani din cauza activităţii industriale diminuate. Un exemplu concret în acest sens îl constauoţelăriile, care au avut parte de cea mai redusă producţie din ultimii cinci ani.

Nu în ultimul rând, zborurile aeriene interne sunt cu 70% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a lui 2019.

În ciuda acestei evoluţii, aerul din Beijing, de exemplu, a fost clasificat tot „nesănătos” la data de 1 martie.

China este, de departe, cel mai mare poluant din lume, având emisii de CO2 cu mult peste cele alealtor ţări puternic industrializate, precum StateleUnite, Japonia, Germania sau chiar Uniunea Europeană luată per ansamblu.