CORONAVIRUS | Zboruri spre și dinspre Italia, suspendate. Cum păcălesc românii din Peninsulă autoritățile pentru a intra în țară și a evita carantina 

CORONAVIRUS | Zboruri spre și dinspre Italia, suspendate. Cum păcălesc românii din Peninsulă autoritățile pentru a intra în țară și a evita carantina 
Foto: Pixabay.com

Autorităţile din România iau măsuri extreme pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus. Toate zborurile înspre şi dinspre Italia au fost suspendate până pe 23 martie. Măsura se aplică şi pentru cursele aeriene care leagă România de China, Iran şi Coreea de Sud.

Cu toate acestea, românii care doresc cu orice preț să se întoarcă acasă găsesc soluții pentru a intra pe teritoriul României, în ciuda restricțiilor clare impuse de autorități.

Cum pe cale aeriană suspendarea zborurilor înspre și dinspre zonele afectate împiedică în mare măsură intrarea în România fără ca autoritățile să știe de unde vin conaționalii, în cazul celor care aleg să revină în țară pe cale terestră, verificarea este mai greu de făcut.

Totuși, pentru a evita autoizloarea, odată ajunși în România, sunt oamenicare pleacă din zonele afectate de coronavirus și aleg să ia avioane din alte orașe ale Italiei, care nu figurează pe lista celor pentru care se impune măsura autoizolării.

Ignorând faptul că prin revenirea în țară din zonele contaminate îi pot îmbolnăvi pe apropiați sau pe cei din comunitatea în care trăiesc, sunt români care trec din Italia în Germania, pentru a se îmbarca de acolo în curse aeriene sau autobuze către România.

O altă variantă folosită de conaționali este cea a se întoarce în țară, tot pe cale terestră, din Grecia. Asta după ce au ajuns pe tărâm elen cu feribotul, din Italia.

Tot o metodă de păcălire a autorităților române este și aceea de a călători către capitala Republicii Moldova, luând apoi curse cu avionul către România sau călătorind cu autocarul, în condițiile în care există numeroase curse regulate din Chișinău către mai multe orașe din România.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Victor Costache, ministrul Săntății, Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, au anunțat duminică noapte că zborurile dinspre și către Italia vor fi suspendate, pe toate aeroporturile din România, între 9 și 23 martie.

„Se permite accesul în România a cetățenilor străini, care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijloacele de transport utilizate, sub măsura obligatorie a carantinei”, a declarat Marcel Vela, adăugând că refuzul sau falsul în declarații vor fi pedepsite ca atare.

Totodată, autoritățile au decis „informarea cetățenilor români, care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, care sosesc prin frontiera terestră, că sunt obligați să intre în carantină sau izolare la domiciliu”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`