CORONAVIRUS | Vladimir Putin, la summitul G20: Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul său altor state
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, sâmbătă, liderilor G20 că Rusia este pregătită să ofere vaccinul său împotriva noului coronavirus, Sputnik V, și altor țări care au nevoie de el pentru a combate pandemia.
Vladimir Putin: Rusia, pregătită să furnizeze vaccinul său împotriva SARS-CoV-2 altor state
Acest vaccin împreună cu alte două vaccinuri experimentale ruseşti împotriva Covid-19 vor fi disponibile şi pentru alte state, în efortul de stăvilire a pandemiei la nivel global, potrivit liderului de la Kremlin, transmit agențiile Reuters și DPA, citate de Agerpres.
Vladimir Putin a mai afirmat că, deşi va exista o competiţie între diferiţii producători, prioritatea principală trebuie să fie „latura umanitară” şi „obiectivul nostru comun este să construim o ofertă de vaccinuri şi să oferim protecţie de încredere întregii populaţii la nivel global”.
Anterior, la un alt summit, cel al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), desfăşurat marţi, preşedintele rus a îndemnat statele membre ale acestui grup să-şi unească eforturile pentru producţia acestor vaccinuri pe scară largă.
„Vaccinurile ruseşti există, ele sunt eficace şi sigure. Problema care rămâne este cea a producţiei lor de masă”, a spus el.
Ungaria se pregătește să primească vaccinul rusesc Sputnik-V
Amintim că ministrul maghiar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria va primi, la sfârșitul acestei săptămâni, mai multe doze de vaccin Sputnik V, devenind astfel primul stat din Uniunea Europeană (UE) care va utiliza vaccinul rusesc.
Primele eșantioane vor fi folosite pentru teste, “înainte ca o cantitate mai importantă să fie importată în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a precizat Szijjarto.
Viktor Orban, care întreține relații cordiale cu Vladimir Putin, a cumpărat vaccinul rusesc, Sputnik-V, fără să aibă avizul Agenției europene pentru medicamente. Astfel, șeful executiviului riscă să deterioreze și mai mult relațiile Ungariei cu UE după decizia luată.
Cu toate că vaccinul rusesc este încă în faza de testare, premierul Viktor Orban a cerut ca utilizarea acestuia “să nu fie transformată într-un subiect politic”.
Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech
Pe de altă parte, agenția Europeană pentru Medicamente ar putea „acorda autorizație condiționată de introducere pe piață începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, dacă procedurile se desfășoară fără probleme” vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Anunțul a fost făcut după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este „în discuții zilnice” cu omologul său american, FDA, pentru a „sincroniza evaluările vaccinurilor” anti-Covid, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.
„Dacă toate procedurile merg fără probleme, EMA ar putea acorda vaccinurilor Pfizer / BioNTech și Moderna autorizația lor condiționată de introducere pe piață din a doua jumătate a lunii decembrie”, a spus șeful executivului. Întrebată despre posibila utilizare în UE a vaccinului dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea a fost foarte prudentă: „Orice vaccin va trebui supus procedurii de autorizare a EMA”.