Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, ar putea primi aprobarea finală din partea Comisiei Europene pe 23 decembrie, la două zile după ce serul ar urma să fie aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Anunțul a fost făcut, miercuri, de vicepreşedintele Executivului comunitar, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.
„Dacă acesta va fi cazul, Comisia Europeană este pregătită să furnizeze autorizaţia oficială pentru punerea pe piaţă prin proceduri rapide, de urgenţă. O putem face în două zile”, a declarat Margaritis Schinas, potrivit sursei citate.
Deciziile luate de Agenția Europeană a Medicamentului sunt cu titlu de recomandare, cuvântul final aparținând Comisiei Europene care, însă, de multe ori ține cont de recomandările venite de la EMA.
Pe 21 decembrie este programată ședința reprezentanților EMA în care vaccinul produs de companiile Pfizer şi BioNTech ar urma să primească undă verde. Termenul a fost devansat la presiunile oficialilor din mai multe state, care își doresc să demareze cât mai curând campaniile de imunizare. Ministerul german al Sănătățiia solicitatEMA să autorizeze administrarea vaccinului până la data de 23 decembrie și nu până la 29 decembrie cum se anunțase în primă instanță.
În urmă cu o săptămână, reprezentanții Comsiei Europene au anunțat că ar putea aproba vaccinul în termen de trei zile după autorizarea lui de către EMA.
Aprobarea serului anti-COVID-19 va fi una condiționată, adică vaccinul va fi în continuare monitorizat, urmărindu-se mai ales eficacitatea acestuia și posibilele efecte secundare pe care le poate produce. Datele existente până în acest moment arată că vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficacitate ridicată pe termen scurt. Pe de altă parte, nu există încă informații cu privire la cât de eficient este acesta pe termen lung.
În condițiile în care vaccinul va fi aprobat săptămâna viitoare, primii cetățeni europeni ar urma să fie vaccinați înainte de sfârșitul acestui an, după cum a anunțat, marți, șefa Comisiei Europene, Ursula vond der Leyen, într-o postare pe Twitter.
”Fiecare zi contează – lucrăm la viteză maximă pentru a autoriza vaccinurile COVID-19 care sunt sigure și eficiente. Salut decizia EMA de a discuta despre vaccinulPfizer/BioNTechînainte de Crăciun. Probabil că primii europeni vor fi vaccinați înainte de sfârșitul anului 2020!”, a transmis președinta Comisie Europene.
Vaccinul anti-coronavirus a fost autorizat până acum de Marea Britanie, Canada, Statele Unite ale Americii, Bahrain, Arabia Saudită și Singapore.
Marea Britanie, SUA și Canada au început deja campaniile de imunizare.
De la debutulpandemiei de coronavirus și până în acest moment, pe teritoriul Europei au fost confirmate peste 20,4 milioane de cazuri de infectare, dintre care mai bine de 9,6 milioane de pacienți s-au vindecat. În același timp peste 472.000 de europeni diagnosticați cu COVID-19 au murit.