Coronavirus: Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia. Compania a anunțat inițial că va opri temporar testele pe oameni
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a informat miercuri că vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania AstraZeneca, nu a produs „efecte adverse grave” în cazul pacienţilor testaţi în această ţară. Anunțul are loc în contextul în care testele au fost suspendate temporar, potrivit Reuters.
„În Brazilia nu există date privind efecte adverse grave în cazul voluntarilor. ANVISA a fost în contact cu laboratorul AstraZeneca pentru a avea acces la toate informaţiile”, notează într-un comunicat agenţia braziliană.
AstraZeneca a comunicat în această săptămână decizia sa de a întrerupe temporar testele clinice ale vaccinului dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford şi testat în mai multe ţări precum SUA, Brazilia sau Africa de Sud, ca urmare „a unei boli potenţial inexplicabile” survenită la unul dintre pacienţi.
AstraZeneca anunțase anterior oprirea testelor
ANVISA a precizat că a fost informată de decizia laboratorului marţi seară şi a asigurat că se află de atunci în dialog cu alte autorităţi de reglementare a medicamentelor din lume.
Autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia, ANVISA, a declarat marți că AstraZeneca PLC a anunțat suspendarea studiilor globale pentru un vaccin împotriva coronavirusului, care a inclus un studiu clinicla în Brazilia.
AstraZeneca a informat direct ANVISA despre suspendare, a declarat autoritatea de reglementare, adăugând că așteaptă detalii suplimentare cu privire la motivul pentru care au fost oprite studiile.
AstraZeneca a demarat testele corespunzătoare fazei 3 a potenţialului său vaccin împotriva noului coronavirus în Brazilia la sfârşitul lunii iunie şi, aşa cum se arată într-un comunicat al Universităţii Federale din Sao Paolo (Unifesp), studiul „avansează cum era de aşteptat”.
Imbolnavirea cu vaccinul dezvoltat de CompaniaAstraZenecaSi Universitatea Oxford a fost raportata la un pacient din Marea Britanie si a fost caracterizata drept o „reactie adversa serioasa”.
Aceasta sintagma implicã, de regulã, necesitatea spitalizarii, insa asteptarile sunt ca pacientul sa-si revina.
Imbolnavirea ar fi, insa, potrivit specialiștilor, o parte normala din procesul de testare al unui nou vaccin.
Ce spune președintele Klaus Iohannis despre acest caz
Despre acest caz a vorbit și președintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă. Președintele a declarat că nu se aștepta ca un vaccin împotriva coronavirusului să fie dezvoltat anul acesta, citând chiar și un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
„OMS a spus că e foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020. Companiile farma lucrează foarte intens, UE a oferit sprijin financiar pentru companii. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin aprobat va fi pe piață”, a menționat președintele.