CORONAVIRUS | Vaccinul Astrazeneca, bine tolerat pentru persoanele în vârstă

Publicat: 19 11. 2020, 15:35

Vaccinul Astrazeneca împotriva coronavirusului prezintă un răspuns imun puternic la adulții de 60 și 70 de ani, ridicând speranța că poate proteja grupurile de vârstă cu cel mai mare risc de virus. Universitatea Oxford se așteaptă la rezultatele studiului decisiv al vaccinului său Covid-19, dezvoltat împreună cu Astrazeneca în decembrie.

Cercetătorii spun că Lancet constată în faza a doua, bazat pe 560 de voluntari adulți sănătoși, sunt „încurajatori”.

Ei testează, de asemenea, dacă vaccinul împiedică oamenii să dezvolte Covid-19 în studii mai mari de faza a treia.

Primele rezultate din această etapă crucială sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Dr. Michael Tildesley, care se află într-un subgrup al grupului Sage, grupul consultativ științific al guvernului britanic, a declarat pentru BBC Breakfast că vaccinul Oxford „va fi, sperăm, unul dintre schimbătorii cheie de joc”.

Acesta a mai adăugat că numărul de doze obținute de Marea Britanie – guvernul a comandat deja 100 de milioane de doze – va permite țării să „ajungă, sperăm, la acea imunitate magică a turmei”.

El spune că rezultatul imunitar puternic la adulții în vârstă este „lucrul cu adevărat cheie” pentru prevenirea deceselor.

Totodată, prof. Andrew Pollard, de la grupul Oxford Vaccine, a menționat că este „absolut încântat” de rezultate.

El explică faptul că „răspunsurile imune arată exact la fel” chiar și la cei cu vârsta peste 70 de ani și este „extrem de bine tolerat” la cei cu vârsta peste 55 de ani.

„Aceasta este o veste absolut grozavă, deoarece dacă este bine tolerată, aceasta va ajuta cu adevărat la lansare, dacă vom putea demonstra că vaccinul funcționează efectiv”, spune el.

Prof. Pollard a precizat că grupul Oxford Vaccine „se apropie” de a afla dacă vaccinul va opri persoanele care suferă de boală.

„Cu siguranță va fi înainte de Crăciun, pe baza progresului”, a declarat el.

Acesta a explicat faptul că „motivul pentru care încă nu suntem acolo” este faptul că au existat mai puține cazuri în timpul verii, ceea ce „a încetinit lucrurile cu adevărat” în ceea ce privește cercetarea.

Dr. Maheshi Ramasamy, investigator la Oxford Vaccine Group, a declarat: „Următorul pas va fi să vedem dacă acest lucru se traduce prin protecție împotriva bolii în sine”.

La două săptămâni după a doua doză, mai mult de 99% dintre participanți au avut răspunsuri de neutralizare a anticorpilor. Acestea includeau oameni de toate vârstele.

Răspunsul celulelor T – o altă măsură a reacției sistemului imunitar – a atins punctul culminant la două săptămâni după prima doză de vaccin, indiferent de vârstă.

„Răspunsurile robuste la anticorpi și celule T observate la persoanele în vârstă din studiul nostru sunt încurajatoare”, a spus dr. Ramasamy.